"Veća cijena struje ne rješava probleme EPCG, a stvara ih građanima"

Povećanjem cijene električne energije ne bi se riješili strateški problemi Elektroprivrede Crne Gore, a povećali bi se problemi građana, kazao je predsjednik Odbora direktora EPCG Milutin Đukanović u emisiji "Okvir" na Televiziji Crne Gore (TVCG).

"Trenutne cijene struje na berzama su 400-500 eura po megavat satu, u avgustu je bila i do 800 eura, a građanima prodajemo električnu energju po 50 eura po megavat satu", istakao je Đukanović.

Kazao je da neće povećavati cijenu struje, ali da puno toga zavisi od situacije na berzama.

"Povećanjem cijene od 10 do 15 odsto dobili bi sredstva koja ne mogu da riješe strateške probleme, a pravili bi veliki problem građanima. Vjerovatno bi uticalo i na lošiju naplatu", naglasio je Đukanović.

On je rekao da zakonska rješenja prave probleme.

"Koristim ovu priliku da pozovem poslanike i Vladu da poprave zakone, da ne bi neko, konkretno CEDIS, morao da poveća cijene mrežne usluge zbog poštovanja zakona", rekao je Đukanovć.

Suština energetske krize, kako je naveo, je da treba praviti nove izvore električne enrgije.

"Crna Gora ima izvanredan energetski potencijal. Nažalost, u posljednjih 40 godina EPCG nije sagradila nijedan značajniji izvor električne enrgoije", podvukao je Đukanović.Istakao je da je hidrološka situacija loša pa su uvozili ogromne količine struje tokom maja, juna, jula...

Izvor:rtcg