"Crna Gora i Turska zajedno da rade na okončanju krize u regionu"

Predsjednik Crne Gore Milo Đukanović u telefonskom razgovoru sa predsjednikom Republike Turske Redžepom Tajipom Erdoganom,  izrazio je zadovoljstvo održanjem kontinuiteta dijaloga sa tradicionalnim prijateljem Turskom, saopšteno je iz Kabineta predsjednika. Đukanović je zahvalio Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost ZB u kontekstu aktuelnih dešavanja u Evropi.


"Erdogan je uz zadovoljstvo prilikom da razmijene mišljenja čestitao formiranje nove vlade koja je prema njegovoj ocjeni pokazatelj dobrih odnosa između različitih kultura u Crnoj Gori i koja će tradicionalno dobre odnose Crne Gore i Turske činiti još boljim. Dvojica predsjednika su razmijenili mišljenja o izazovima stabilnosti ZB u kontekstu rata u Ukrajini uz obostranu saglasnost i spremnost za saradnju u cilju rješavanja političkih, ali i socio-ekonomskih problema regiona", navodi se u saopštenju.

Kako dodaju u saopštenju Erdogan je naglasio da kao članice NATO i kandidati za EU "trebamo da radimo zajedno na okončanju krize u regionu. On je čestitao  Đukanoviću skoro preuzimanje predsjedavanja Procesom saradnje u Jugoistočnoj Evropi i izrazio spremnost Turske na saradnju i razmjenu iskustava sa Crnom Gorom", kaže se u saopštenju.

Prema navodima iz saopštenja, Đukanović je izrazio zadovoljstvo održanjem kontinuiteta dijaloga sa tradicionalnim prijateljem.

"Zahvalio je Predsjedniku Erdoganu na posvećenosti i zabrinutosti za budućnost ZB, zbog čega je veoma važno održanje kontinuiranog dijaloga, imajući u vidu posvećenost Turske regionu. Potrvdio je optimizam razvojem odnosa u Crnoj Gori, posebno time  da su u novoj vladi mjesto pronašle sve manjine, što će značiti i učvršćivanje odnosa sa susjedima i zasigurno produžiti dalji razvoj odnosa sa Republikom Turskom. Odao je priznanje politici predsjednika Erdogana da odigra ulogu dobrog posrednika i pomogne da se dvije strane rata u Ukrajini što prije vrate političkom dijalogu. Ponovio je poziciju Crne Gore da je rat u Ukrajini ozbiljan signal ugrožavanja evropske bezbjednosti i istovremeno test istrajnosti zemalja članica NATO da odbrane vrijednosti na kojima Savez počiva", navodi se u saopštenju.

Đukanović je naglasio zainteresovanost Crne Gore za očuvanje evropskog i jedinstva NATO uz uvjerenje da vanredan  momenat evropske bezbjednosti od nas traži dodatne napore na koje smo spremni i koji će dobiti potvrdu na samitu u Madridu.

Erdogan je uputio poziv predsjedniku Đukanoviću da zvanično posjeti Ankaru, na čemu će dalje raditi dva diplomatska predstavništva.

Izvor:rtcg