Abazović da bez odlaganja objavi tekst Temeljnog ugovora

Socijaldemokrate (SD) su pozvale predsjednika Vlade Dritana Abazovića da bez odlaganja objavi tekst Temeljnog ugovora sa Srpskom pravoslavnom crkvom (SPC). Iz te partije su, reagujući na izjavu ministra pravde Marka Kovača da će Temeljni ugovor biti potpisan do kraja narednog mjeseca, kazali kako građani još nijesu vidjeli tu skoro usaglašenu verziju.

“Pozivamo Abazovića koji je javnost sad doveo pred svršen čin, a dok je bio vicepremijer govorio kako bi on Ugovor učinio javnim, da isti sjutra objavi. U suprotnom, potvrdiće da govori neistine građanima toliko da to postaje nepristojno, kao i da tim ugovorom državni interes jeste ugrožen, budući da ne postoji drugi razlog da se on krije.

Generalni sekretar SD Miloš Čelanović rekao je da ne postoji racionalan razlog zbog kojeg bi se krio ugovor koji se potpisuje u ime grđana Crne Gore, osim ako ne ugrožava njihove interese.

Kako je dodao, ugovor mora biti objavljen bez odlaganja, jer u suprotnom neće biti dovoljno vremena da se kako stručna javnost, tako i svi građani, na vrijeme upoznaju sa njim.

“A što je samo nastavak Abazovićeve politike u prethodnoj vladi, u kojoj je simulirao transparentnost i javme rasprave, kojih nije bilo”, naveo je Čelanović.

On je poručio da je nedopustivo je da država Crna Gora, odnosno oni koji je predstavljaju, potpisuju tako osjetljive ugovore, a da u toku kompletnog procesa javnost ne samo ignorišu, već planski isključuju.

Kako je naveo, potrebno je razmotriti da li taj ugovor treba da dobije na uvid i Skupština, zbog prirode Ugovora.

“Poznato je da prethodni premijer Zdravko Krivokapić nije mogao da usaglasi pojedine stavove i članove Ugovora sa SPC jer, kako je navedeno, isti su u koliziji sa crnogorskim propisima. Interesantno će biti vidjeti kako je ova Vlada u rekordno kratkom roku ta pitanja riješla, kao i šta se dešava sa stavkama u kojima se pominjala vjeronauka u javnim školama, te procedure u slučaju da se protiv sveštenstva vodi krivični postupak”, smatra Čelanović.

On je poručio da će SD iskoristiti sva politička i pravna sredstva da, kako je rekao, spriječe Vladu u mogućem naumu da pregovarajuiza leđa javnosti.

Izvor:mina