Ubrzan ulazak u EU spas za Zapadni Balkan

Premijer Zdravko Krivokapić i austrijska ministarka za Evropu i ustav Karolin Edštadler ocijenili su da je ubrzan ulazak u Evropsku uniju (EU) spas za zemlje Zapadnog Balkana. On je sagovornici rekao da "potencijalna manjinska vlada ne može biti stabilna".

Krivokapić i Edštadler sastali su se na margnama Delfi ekonomskog foruma u Atini, a tema razgovora bila je kriza u Ukrajini i moguće reperkusije na Crnu Goru, kao i na njen ulazak u EU.

Premijer Krivokapić je, kako je saopšteno iz Vlade, ukazao na to da evropsko okruženje mora biti stabilno.

Potencijalna manjinska Vlada, objasnio je on, ne može biti stabilna, "jer je čine ideološki nespojive partije, a sama prekompozicija u Parlamentu nije dovoljna za reforme, pogotovu ne uz podršku onih koji su korupcijom gušili sistem decenijama".

Potrebno je, kako navodi, da se nove mlade snage uključe u politiku, vrate etiku u tu djelatnost od najvećeg značaja po društvo i pokažu da politika nije trgovina.

"Stvaranje te Vlade zemlju bi direktno uvelo u nemire i nestabilnost, a potom bi kontrola same situacije bila jako teška, jer uvijek postoje elementi koji koriste haos, a koji se može nadovezati na dešavanja u Ukrajini. Austrijska ministarka, Edštadler, kazala je da je vrijeme da Evropska unija pokaže razumijevanje za status zemalja kandidata i više ih uključi u dešavanja", saopštili su iz Vlade.

Upravo kriza u Ukrajini, tvrdi ona, pokazuje da ove zemlje mogu biti destabilizovane, što se nikako ne smije dopustiti.

Ona je zamolila premijera da utiče na građane Crne Gore da i dalje vjeruju u Evropsku uniju, dodajući da proces priključenja mora biti ubrzan, kako Zapadni Balkan ne bi bio zauvijek izgubljen.


Crna Gora, prema riječima Krivokapića, još nije krenula putem evroskepticizma, ali su, kako je zaključio, aktuelna politička situacija i kriza demokratije poljuljale evropska uvjerenja određenog broja građana.

izvor-rtcg