Rusko uplitanje ostavilo traga u CG, EU da ne odustaje od Z. Balkana

Šestoro poslanika Evropskog parlamenta iz grupe Socijalisti i demokrate (S&D) pozvali su Evropsku uniju (EU) da se probudi i da region Zapadnog Balkana ne prepušta Rusiji i Kini.

U zajedničkom autorskom tesktu za EUobzerver, grupa evroposlanika, među kojima su Tanja Fajon i Tonino Picula, navela je da rat ruskog predsjednika Vladimira Putina protiv Ukrajine i evropskih vrijednosti mora biti poziv na buđenje za EU ​​da se hitno ponovo posveti Zapadnom Balkanu.

Dalje odlaganje procesa proširenja EU učiniće region ranjivijim, ocijenili su autori dodajući da "nekoliko regionalnih i globalnih sila ima sve veći politički i finansijski interes da osujeti evropske ambicije svih šest zapadnobalkanskih republika".

Rusko uplitanje spolja i kampanje dezinformacija, po mišljenju autora, već su ostavili trag, posebno u Crnoj Gori, BiH i Srbiji, gdje su organizovane demonstracije podrške Ruskoj Federaciji nakon Putinovog napada na Ukrajinu.

Zavisnost Srbije od Moskve ide toliko daleko da je vlada čak odbila da se uskladi sa sankcijama EU protiv Rusije. Ako srpske vlasti ne promijene kurs poslije prošlonedjeljnih izbora, to bi trebalo da ima posljedice po evropsku perspektivu zemlje, navodi se u tekstu.

Autori ističu da Evropa ni u kom slučaju ne bi trebalo da odustane od regiona. Više nego ikad, potrebna nam je posvećenost i akcija EU na Zapadnom Balkanu da bismo se suprotstavili kampanjama miješanja Rusije i Kine koje šire anti-EU raspoloženje i pokušavaju da destabilizuju cijeli region, navodi se u tekstu.

Na primjeru BiH za koju navode da je 30 godina od rata "u dubokoj političkoj krizi, rastrgnuta korumpiranim političkim elitama, poricateljima genocida i pro-kremaljskim političarima koji su spremni da gurnu zemlju na ivicu kolapsa zbog svojih separatističkih planova i ličnih interesa" grupa evroposlanika ističe da EU ima obavezu da zaštiti teritorijalni integritet, jedinstvo i mir BiH i spriječi povratak nasilju iz 1990-ih.

Dodaje se, međutim, da je za snažniju političku ulogu Evrope u BiH neophodno da Evropa hitno povrati svoj kredibilitet na čitavom Zapadnom Balkanu.

Uz ocjenu da EU nije održala riječ jer još nije otvorila pristupne pregovore ni sa Sjevernom Makedonijom ni sa Albanijom, iako je iznova i iznova ponavljala da su obje zemlje učinile sve što se od njih zahtijevao za početak pregovora, šestoro poslanika i EP koji se bave Zapadnim Balkanom, pozvali su šefove država i vlada EU da konačno otvore pristupne pregovore sa Skopljem i Tiranom.

izvor:rtcg