"Evropa sad" štednja odmah

Na povećanje plate kroz program “Evropa sad” treba gledati kao na trenutnu olakšicu koju ćemo iskoristiti kao dobru startnu poziciju za buduću kontrolu finansija i potrošnje, kazala je za portal RTCG računovođa i savjetnik za lične finansije Maja Aleksić.

Ona navodi da bi povećanja zarada trebalo iskoristiti za rješavanje starih dugova, kao i da je upravo ovo vrijeme pravo za štednju.

“Treba da težimo da svakog mjeseca imamo “čistu” platu na raspolaganju, ili da barem dio povećanja bude usmjeren na neki vid štednje” ističe Aleksić.

Povodom informacija da su neke banke već počele građanima da nude keš kredite po povoljnim kamatnim stopama, Aleksić navodi da građanima nije od koristi da se upuštaju u nova zaduženja, osim ako rješavaju neka bitna pitanja.

“Treba biti oprezan kada su nova zaduženja u pitanju, razlog bi trebalo biti realan. Cilj mora biti da sad uvećanu zaradu ne dovedemo opet na pređašnje stanje gdje smo bili prezaduženi”, ističe ona.

Neke banke već građanima nude kes kredite po osnovu povećanja zarada Neke banke već građanima nude kes kredite po osnovu povećanja zarada

Kako kaže, povećanje zarada nije baš toliko da bi trebalo drastično mijenjati navike.

"Više je u pitanju povećanje koje će nam dati neku malu lagodnost pri svakodnevnom trošenju. Naravno, ako se budemo ponašali previše opušteno možemo vrlo lako opet biti u problemu kao i prije povećanja zarada, zato treba na povećanje da gledamo kao na neku trenutnu olakšicu koju ćemo iskoristiti kao dobru startnu poziciju za buduću jasniju kontrolu ličnih finansija i potrošnje” zaključuje Aleksić.

Izvor: Rtcg