Njegujemo odlične političke i ekonomske odnose, Malta potpuno podržava evropsku integraciju CG

Predsjednici vlada Crne Gore i Republike Malte Duško Marković i Džozef Muskat saglasili su se danas da dvije države njeguju dobre političke i ekonomske odnose te da dijele mišljenje o evropskoj perspektivi država Zapadnog Balkana.

„Zadovoljstvo mi je što sam danas imao priliku da ugostim premijera Muskata sa kojim sam imao vrlo otvorenu i konstruktivnu razmjenu mišljenja na veliki broj tema od interesa za naše bilateralne odnose, jačanje ukupne saradnje, te evropske perspektive Crne Gore i Zapadnog Balkana. Veoma cijenimo kontinuiranu podršku Malte našim reformama na putu usvajanja i primjene evropskih standarda i nesebično dijeljenje vlastitih iskustava iz tog procesa. Zahvalni smo na razumijevanju i uvažavanju ukupnih napora koje Crna Gora preduzima u integraciji u EU, iskazanih i tokom uspješnog predsjedavanja Malte Savjetom EU u 2017. godini, kada smo privremeno zatvorili dva poglavlja“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković medijima nakon zvaničnih razgovora.

Premijer Muskat je potvrdio podršku svoje zemlje našom evropskoj integraciji.

„Što se tiče vaših evropskih težnji Malta nikad nije dovodila u pitanje težnje Crne Gore. Mi u potpunosti podržavamo članstvo vaše zemlje u EU. Svjesni smo velikog napretka koji ste vi ostvarili“ – rekao je predsjednik Vlade Malte.

Premijer Marković je odluku Evropskog savjeta da ne počne pristupne pregovore sa Sjevernom Makedonijom i Albanijom ocijenio razočaravajućom.

„Ukazao sam na opredjeljenje Crne Gore da, nakon razočaravajuće odluke Evropskog savjeta da ne otvori pregovore sa S. Makedonijom i Albanijom, nastavi da sa istom posvećenošću završava obaveze iz evropske agende sa posebnim fokusom na vladavini prava, budući da, za nas, evropska perspektiva nema alternativu.  Istakao sam razumijevanje za potrebu dovršetka procesa unutrašnje konsolidacije EU povezanu sa promišljanjima i o reformi postojećih metoda pregovaranja. Istovremeno, izrazio sam i očekivanje da taj proces paralelno odvija sa napretkom zemalja u skladu sa individualnim zaslugama“ – rekao je crnogorski premijer.

Premijer Muskat je odluku Evropskog savjeta nazvao pogrešnom.

„Nijesmo uspjeli da dođemo do sporazuma, da damo jednu konkretnu evropsku perspektivu našim prijateljima u Sjevernoj Makedoniji I u Albaniji. To je bila pogrešna odluka. … Ja se nadam da će Evropski savjet revidirati tu odluku koja je bila pogrešna istorijski gledano strateški gledano i politički gledano” – rekao je premijer Muskat.

Govoreći o odnosima naših dviju država premijeri su istakli odlične političke i ekonomske odnose što potvrđuje današnje svečano otvaranje Vjetroelektrane na Možuri.

“Ovo je prvi put da naša kompanija u državnom vlasništvu ulazi na prostor druge države i to u jednoj oblasti koja je važna - to je energetika. Za nas je ovo jedna nova lekcija i jedan veliki znak povjerenja koje gajimo prema vašoj zemlji” – rekao je premijer Muskat dodajući da je presudno za odabir Crne Gore bilo što je naša zemlja dobra i bezbjedna investiciona destinacija.

Premijer Marković je rekao da je tokom sadržajnih razgovora, pored pomenutog uspješnog projekta u oblasti energetike, zajednički prepoznat i niz mogućnosti za unapređenje saradnje u brojnim oblastima.

„Turizam, poljoprivreda, zdravstvo su samo neka od polja u kojima vidimo potencijale za snažnije povezivanje naših zemalja. … Malta je za nas primjer ekonomski uspješne male evropske zemlje koja je cjelovito iskoristila svoje potencijale“ – rekao je predsjednik Vlade Crne Gore Duško Marković.

Premijeri Crne Gore i Malte popodne će prisustvovati na Možuri svečanom puštanju u rad Vjetroelektrane.

 

Saopštenje i foto: SLUŽBA ZA ODNOSE S JAVNOŠĆU VLADE CRNE GORE