Bjelopoljski dijalog: Od prirodnih proizvoda do dijaloga za bolje sjutra

Program Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP) u Crnoj Gori i Opština Bijelo Polje pozivaju građane i građanke zainteresovane za aktivno učešće u stvaranju boljeg društva da se pridruže projektu "Zajedno za opšte dobro”. Kroz predstojeće događaje u Bijelom Polju, otvaramo prostor za edukaciju, razmjenu ideja, zabavu i otvoreni dijalog građana/ki i institucija.

Prvi susret - praktična radionica o ljekovitom bilju i zelenim biznisima, zakazan je za 26. oktobar u Centru za kulturu s početkom u 17h. Događaj je otvoren za sve koji žele da steknu nove vještine i razviju zdravije životne navike, bez obzira na starosnu dob ili prethodno iskustvo. Edukatorke će demonstrirati pripremu kozmetičkih i medicinskih preparata od biljaka, a učesnici će potom sami izrađivati tinkture, meleme, ulja, sapune i druge proizvode od ljekovitog bilja.

Radionica će obuhvatiti sve faze izrade, od odabira biljaka do završne pripreme proizvoda, pružajući učesnicima konkretne vještine za svakodnevnu upotrebu ili za pokretanje vlastitog zelenog biznisa. Osim praktične obuke, učesnici/ce će uživati u opuštenom druženju uz domaće čajeve s lokalnih planina, gdje će razmjenjivati ideje i iskustva o korišćenju prirodnih resursa. Poseban fokus je na osnaživanju žena i mladih da započnu vlastite inicijative u zelenoj ekonomiji.

Ovim druženjem se takođe zagrijavamo za glavni događaj – "Bjelopoljski dijalog: Zajednica pokreće promjene", koji će biti održan 30. i 31. oktobra u hotelu Franca. Tokom dvodnevnog dijaloga, građani i građanke Bijelog Polja imaće priliku da otvoreno razgovaraju o ključnim izazovima u svom gradu, kao što su govor mržnje, nasilje i marginalizacija određenih društvenih grupa. Dijalog je inspirativan i inkluzivan prostor u kojem će se kroz timski rad i inovativne aktivnosti razvijati konkretne preporuke i rješenja za bolju budućnost zajednice.

Na "Bjelopoljskom dijalogu", učesnici će moći da iznesu svoje ideje i vizije o tome kako žele da unaprijede svoj grad, kao i da učestvuju u Laboratoriji za inovacije gdje će predložene ideje biti dodatno razrađene i podržane. Ovaj dijalog nudi jedinstvenu priliku građanima Bijelog Polja da kroz zajednički rad doprinesu zajedničkom interesu jačanju solidarnosti i izgradnji povjerenja među sugrađanima i prema institucijama.

Program "Zajedno za opšte dobro", koji realizuju UNDP, UNICEF i UNESCO u saradnji sa Vladom Crne Gore, a finansira ga UN Fond za izgradnju mira, ima za cilj jačanje društvene kohezije.

Prijavite se za radionicu o ljekovitom bilju ili za učešće u dijalogu i postanite dio promjena! Za više informacija i prijave, posjetite sajt Opštine ili pišite na adresu This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.

Izvor: United Nations Development Programme