Predstavljanjem članova Kluba samozastupnika završen projekat ,,Osnažimo se i uključimo“

Predstavljanjem članova Kluba samozastupnika danas je u skupštinskoj sali završen projekat ,,Osnažimo se i uključimo - Samozastupanje osoba sa intelektualnim invaliditetom“, koji je organizovalo nevladino udruženje roditelja ,,Oaza“.

Tim povodom, sekretarka tog udruženja, Rasema Hekalo, kazala je da je današnji događaj kruna svih aktivnosti koje su proizišle iz projekta.

,,U okviru projekta imali smo niz aktivnosti, radionica u udruženju, kao i dva seminara o edukaciji o Konvenciji i samom modelu samozastupanja. Danas su se naši samozastupnici upoznali sa predstavnicima lokalne vlasti, i predočili svoje želje i potrebe. Veoma smo zahvalni lokalnoj samoupravi jer su godinama tu za nas, i pružaju nam podršku. Važnost samozastupanja osoba sa intelektualnim invaliditetom proizlazi iz načela ljudskih prava i jednakosti, kako bi seosnažili, izrazili svoje potrebe i želje, te aktivno učestvovali u procesima koji ih se tiču“, navela je Hekalo.

Ona je napomenula da je realizaciju projekta podržala NVO Juventas kroz poziv ,,U pravo vrijeme“.

Osim članova Kluba samozastupnika i roditelja, današnjem okupljanju prisustvovali su i potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić, predstavnica Skupštine Opštine Arnela Striković, predstavnica Sekretarijata za društvene djelatnosti Dina Mustajbašić kao i predstavnik opštinske Kancelarije za osobe sa invaliditetom Miloš Španjević.

Potpredsjednik Opštine Tufik Bojadžić kazao je da je Udruženje roditelja ,,Oaza“ pionir u brojnim aktivnostima u Bijelom Polju.

,,Sve one dobre prakse koje su zaživjele u našem gradu bile su na inicijativu tog udruženja. U ime lokalne uprave dugujemo jednu veliku zahvalnost za sve ono što radite, i zadovoljstvo mi je što su danas sa nama članovi Kluba samozastupnika. To je jedna nova ideja, i ja se nadam da će realizacija ovog projekta dati rezultate, da će članovi ovog kluba biti osnaženi, ohrabreni i maksimalno uključeni da iskažu sve svoje potrebe. Drago nam je što ste nas posjetili, i važno je da se šira društvena zajednica upozna sa ovim projektom, kako to ne bi ostalo na nivou užeg kruga ljudi, nego da se promoviše ovo kao jedan novi vid pomoći osobama sa invaliditetom“, istakao je Bojadžić.

Autorka i foto: Eldina Bećirović