Rovčanin: "Slobodan pristup informacijama jedno od temeljnih prava svakog građanina"

Centar za monitoring i istraživanje (CeMI) organizovao je danas radionicu u Bijelom Polju na temu zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

Kako je kazala Andrea Rovčanin projektni koordinaror u CeMI-ju, radionica je namijenjena svim zainteresovanim građanima sa ciljem približavanja mehanizama i procedure podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama.

“Tokom radionice promovisaćemo besplatnu pravnu pomoć kada je u pitanju postupak podnošenja zahtjeva za slobodan pristup informacijama, koju pruža naš pravni tim u cilju osiguranja da vaš zahtjev bude uspješno sproveden, kao i načine kako efikasno doći do tačnih i relevantnih podataka iz državnih institucija. Posebno je korisna za zaposlene u različitim sektorima – od nevladinih organizacija, preko javnih službi, do privatnih preduzeća, ali i za one koji se bave istraživačkim radom” istakla je Rovčanin.

Podsjećajući da je pravo na slobodan pristup informacijama  jedno od temeljnih prava svakog građanina, Rovčanin je kazala da razumijevanje ovog prava omogućava građanima da budu bolje informisani, da prate aktivnosti državnih institucija i da na osnovu dobijenih informacija aktivno učestvuju u donošenju odluka koje se tiču njihove zajednice.

“Smatram da će ova radionica biti jako korisna, ne samo za korisnike već i za širu javnost kada je u pitanju pravilno podnošenje zahtjeva za SPI. Koliko su zadovoljni, to nam godinama unazad ukazuju projekti i sprovodjenje istraživanja koje CeMI radi još od 2015 godine i tim kontinuitetom nastavljamo".

Radionica se sprovodi u okviru projekta ”PROSPECTA” Promocija otvorenosti i stvaranje pristupa za efikasnu i transparentnu administraciju”, finansijski podržanog od strane Ministarstva javne uprave”.

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: Vladimir Jelić