Završene 54. Ratkovićeve večeri poezije (video)

Dodjelom nagrade Jovani Bojović u Bijelom Polju večeras su završene 54. Ratkovićeve večeri poezije.

U obrazloženju žirija koje je saopštila dr Olga Vojičić Komatina navodi se da je počasno mjesto pripalo poeziji koja na lakonski, pomalo borhesovski način, pregnatno govori i pjeva o egzistencijalnim  dilemama starim koliko i čovječanstvo.

“Tvoračka inovacija Jovane Bojović sublimira i dramsko i epsko u poetskom kodu, ali je poetsko pletisanje dominantna kroz koju se dramsko daje kao konflikti potom razrješenje sa dilemama savremenog čovjeka , a epsko služi kao instrument jedinstvene fabule , lirski segmentirane I uobličene u svakom njenom pojavljivanju. Verbalna leksika je prilagođena savremenomm životu, u duhu je neovangarde i osmišljavanja novih značenja starim standardnim riječima, ali je podložna I komponovanju novih izraza kao što je I sama kovanica “Novobran” za koju predpostavlujamo da podliježe brojnim mogućnostima tumačenja” istakla je Vojičić Komatina i naglasila da je Jovana Bojović prva pjesnikinja iz Crne Gore koja je dobila ovu nagradu.

“Žene više nijesu u poetskom nevidbogu. Stoga ovaj trenutak proglašavam istorijskim” kazala je predsjednica žirija.

Zahvaljujući se na nagradi Jovana Bojović je istakla važnost manifestacije Ratkovićeve večeri poezije koja je prepoznata ne samo u Crnoj Gori već i šire.

“Ja sam prije desetak godina dobila ovu nagradu za mlade pjesnike, a sada ova “glavna” nagrada mi je dodijeljena, tako da sve te nagrade, ali i ovaj festival prepoznao je mene kao mladu pjesnikinju, a kasnije tokom godina uz ostale kolege pjesnike, da kažem, njegovao poeziju, omogućavao nam da se susrećemo I razmjenjujemo stihove. Posebno mi znači I to da je ovu nagradu po prvi put dobila žena iz Crne Gore pa u tom smislu nagradu posvećujem crnogorskim pjesnikinjama koje su zaista britke riječi snažne i odvažne poezije tako da se nadam da će poezija koju stvaraju u budućnosti biti prepoznata I priznata na pravi način” istakla je Bojović.

 

  

Program svečanog zatvaranja ove pjesničke manifestacije vodile su Žana Gardašević i Slađana Merdović.

 

 

Tekst:Vanja Šabanović i Iva Bulatović

Foto:Vladimir Jelić