Završen konkurs za Nagradu “Risto Ratković”

Konkurs za Nagradu „Risto Ratković“ i Nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina završen je 15. jula, a konačni rezulati dobitnika Nagrade „Risto Ratković“ biće poznati do kraja avgusta.

„Na konkurs za Nagradu „Risto Ratković“ došla je 51 knjiga autora iz Crne Gore, Srbije, Bosne i Hercegovine i Hrvatske, s tim što smo jednu knjigu diskavlifikovali jer se radilo o izboru poezije, što nije propisano uslovima konkursa. Dakle, u konkurenciji za Ratkovićevu nagradu imamo 50 knjiga, a dobitnik će biti poznat do kraja avgusta, dok će Nagrada dobitniku biti uručena 5. septembra u Kući Rista Ratkovića, u okviru 54. Ratkovićevih večeri poezije“ kazao je sekretar žirija Edin Smailović.

On naglašava da je na konkurs za Nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina došlo 11 rukopisa potpisanih šifrom.

„Kada je u pitanju Nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina, žiri će donijeti odluku takođe do kraja avgusta, ali će rezultati biti saopšteni na Ratkovićevim večerima poezije, u okviru programa za mlade pjesnike, što znači da će biti pozvano pet najboljih mladih autora, a na samom programu biće proglašeni dobitnici prve, druge i treće nagrade“, kazao je Smailović.

Nagrada „Risto Ratković“ jedna je od najznačajnijih pjesničkih nagrada u regionu i dodjeljuje se za najbolju knjigu poezije između dva festivala u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj. Takođe, Nagrada Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina dodjeljuje se za najbolji pjesnički rukopis pjesnika do 27 godina u Crnoj Gori, Srbiji, Bosni i Hercegovini i Hrvatskoj.

Prošlogodišnja dobitnica Nagrade „Risto Ratković“ je Maja Solar, pjesnikinja iz Srbije, za knjigu poezije „A htela sam“, dok je prvu nagradu Ratkovićevih večeri poezije za pjesnike do 27 godina dobila mlada pjesnikinja iz Crne Gore Anđela Bulajić za rukopis „Posledice gledanja u more“.

Izvor: JU Ratkovićeve večeri poezije