Predstavljen projekat “Energetska efikasnost-sigurnija budućnost” koji realizuje NVO “Novi poredak” (video)

 Projekat ,,Energetska efikasnost – sigurnija budućnost” koji realizuje NVO “Novi poredak” usmjeren je na informisanje i promociju o prednostima implementacije energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije i zelene energetske tranzicije.

Kako je kazao predavač na projektu i gost u emisiji “Šta može NVO” Radija Bijelo Polje, Saša Maslovarić, specifični cilj projekta je informisanje i podizanje svijesti srednjoškolske omladine o svim aspektima energetske politike održivosti kroz implementaciju i praksu energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije, reciklaže i zelene energetske tranzicije.

"Podizanje nivoa umrežavanja pripadnika organizacija civilnog društva u procesu rješavanja poteškoća u implementaciji održive energetske politike kroz pozitivne  prakse energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije i zelene energetske tranzicije.Medijska promocija i progresivno podizanje svijesti kod šire javnosti i građana vezano za sve prednosti i benefite energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije, reciklaže i zelene energetske tranzicije” istako je Maslovarić.

On je napomenuo da su u toku realizacije projekta realizovane 3 edukativno informativne radionice sa učenicima JU Gimnazija ,,Miloje Dobrašinović” te da su obrađene teme koje se tiču prednosti energetske efikasnosti, kako postići I poboljšati energetsku efikasnost, uloga obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije i reciklaže u procesu implementacije energetske efikasnosti kao I davanje  praktičnih savjeta za uštedu energije.

Maslovarić je dodao da je održan i okrugli sto sa  nevladinim organizacijama u cilju zajedničkog djelovanja u rješavanju poteškoća u implementaciji održive energetske politike.

“Održavanjem okruglog stola sa Nevladinim organizacijama uspostavljeni su mehanizmi ojačanog umrežavanja u cilju rješavanja poteškoća u implementaciji održive energetske politike kroz pozitivne prakse energetske efikasnosti, obnovljivih izvora energije, cirkularne ekonomije, reciklaže i zelene energetske tranzicije. Na okruglom stolu se posebno dao akcenat na praktičnim savjetima za uštedu energije, zatim savjeti za implementaciju energetske efikasnosti i na kraju zaključili da je potrebno je umrežavanje radi daljeg funkcionisanja samog sistema energetske efikasnosti” kazao je Maslovarić.

 

 

 

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Tekst: Vanja Šabanović

Foto, video i audio:Sanida Kajević

Tonska realizacija: Zoran Rakočević