Japanci otkrili tajnu dugovječnosti: Stanovnici zemlje sa najviše stogodišnjaka se ovako hrani

Evo šta je po njihovom mišljenju ključna namirnica za dugovječnost.

Kada se pomenu Japanci, kao nacija sa najvećim brojem stogodišnjaka, uvijek se u prvi plan ističe njihova ishrana. I ako vas neko pita da odaberete jednu namirnicu koja Japancima pomaže da žive sve duže, svi bi rekli da je to riba.

I pogriješili biste. Bar tako tvrdi japanski psihijatar, Hideki Vada.

Naime, stogodišnjaci iz Japana su otkrili šta jedu redovno, i iako je svuda meso na lošem glasu kao štetno, očigledno je da se Japanci ne slažu sa tim, budući da je to ključna namirnica na putu ka dugovječnosti.

A objašnjenje je prilično jednostavno.

- Meso produžava život jer povećava produkciju serotonina, hormona sreće. Zahvaljujući dobrom raspoloženju, stariji ljudi imaju želju da aktivno žive, pa šetaju mnogo, druže se sa rođacima i prijateljima, a svi ovi faktori smanjuju rizik od bolesti i produžavaju život - kaže Hideki Vada.

Takođe, on je demantovao tvrde da dijeta bazirana na biljkama, voću i povrću utiče na dugovječnost. Baš suprotno, jer istraživanja pokazuju da svaki peti Japanac pati od nedostatka proteina. Zaključak je, da bi zbog svega ovoga, meso trebalo da bude dio svakodnevne ishrane svih ljudi.

Koristi od mesa

Naučnici su dokazali da izbacivanje mesa iz svakodnevne ishrane značajno smanjuje nivo holesterola. Sa druge strane, ovo dovodi do deficita testosterona, koji su neophodni ne samo za sintezu polnih hormona, već i za motivaciju i koncentraciju.

Ukoliko uvrstite meso u svoj jelovnik, lako ćete podići nivo vitamina B, koji poboljšava funkcionisanje organizma, smanjuje stres i normalizuje metabolizam.

Izvor:Kolektiv

Foto: Ilustracija, Pixabay

Tekst objavila:Ljilja Brajković