Lučić: Crna Gora među zemljama sa srednjom stopom obolijevanja od tuberkuloze (audio)

U Crnoj Gori se poslednjih godina reguistruje godišnje u prosjeku oko 80 slučajeva obolijevanja od tubrkuloze, što ukazuje na srednju stopu obolijevanja, saopštio je nacionalni koordinator za borbu protiv tuberkuloze, dr Stevan Lučić. Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje, on je kazao da je, što se tiče TBC, situacija u Crnoj Gori stabilna, jer je u odnosu na samo deceniju ranije broj oboljelih od tuberkuloze skoro prepolovljen ali, i da bi uprkos tome, bilo dobro da se taj  broj smanjuje iz godine u godinu.

“U odnosu na prethodne godine imamo manji broj oboljelih i trend je opadanja u posljednjih 10 godina. Imali smo ranije oko 25 slučajeva i sada smo to uspjeli da svedemo na desetak”, istakao je dr Lučić.

On je podsjetio da je tuberkuloza teško, potencijalno smrtonosno zarazno oboljenje, a uzročnik te bolesti su bakterije iz grupe Mycobacterium tuberculosis complex (Kohov bacil). Izvor infekcije je oboljeli od plućne tuberkuloze, a osobe koje se nalaze u kontaktu tokom dužeg vremena bivaju inficirane.

“Tuberkuloza se razvija sporo i najčešći simptomi plućne tuberkuloze su: produktivan kašalj, ponekad sa iskašljavanjem krvi, blago povišena temperatura, noćno preznojavanje, malaksalost, lako zamaranje, gubitak apetita i tjelesne težine. Vanplućna tuberkuloza se manifestuje oštećenjem drugih organskih sistema. Najčešće se javlja na koštano-zglobnom sistemu, limfnim žlijezdama, bubrezima i koži“, rekao je Lučić.

U Crnoj Gori, kaže dr Lučić, od tuberekuloze najčešće obolijevaju osobe srednje životne dobi, češće muškarci, ali da se taj broj smanjuje. Naglasio je i da se tuberkuloza najčešće uspješno liječi  ali da, nažalost, jedan broj pacijenata i umire.

“Liječenje tuberkuloze je dugotrajno i sprovodi se standardnim režimom koji traje šest mjeseci. Terapija je u nadležnosti specijaliste za plućne bolesti. Ljekovi za liječenje tuberkuloze su antibiotici koji su efikasni protiv bacila tuberkuloze (antituberkulotici). Pacijenti se, nažalost, najčešće javljaju kada bolest traje duže vremena, pa su radiografija pluća i mikrobiološki pregled iskašljaja osnovne pretrage za dijagnozu plućne tuberkuloze”, istakao je nacionalni kordinator za borbu protiv tuberkuloze. Opširnije u emisiji koju možete slušati u audio formatu.

 

Repriza emisije “Tajne  zdravlja” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto: RTNK 

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

                        

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE