NVO Novi poredak u okviru projekta "Čuvaj sebe i druge - Reci ne drogi i alkoholu" realizovala informativnu radionicu sa vršnjačkim edukatorima

NVO Novi poredak je realizovala informativno-edukativnu radionicu sa vršnjačkim edukatorima u okviru projekta "Čuvaj sebe i druge - Reci ne drogi i alkoholu" čiji je cilj edukacija i uspostavljanje programa prevencije zloupotrebe alkohola i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju  među mladima. Radionica je realizovana u video-informativnom formatu sa konkretnim edukativnim sadržajem kojom prilikom su se vršnjački edukatori obučili u širenju preventivnog uticaja na vršnjačku populaciju u svakodnevnoj komunikaciji sa ciljem ukazivanja na sve moguće posledice i rizike konzumacije alkohola i PAS-a u saobraćaju.

Prema riječima koordinatora projekta prof. Radivoja Bogavca ciljna grupa edukativne radionice su bili srednjoškolci JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ iz Bijelog Polja koji su informisani o štetnom uticaju alkohola i PAS-a u saobraćaju u odnosu na širi društveni kontekst. Značaj uloge vršnjačkih edukatora se ogleda u činjenici da usvojena znanja uspješno prenesu svojim vršnjacima i okruženju i samim tim na proaktivan način daju doprinos održivosti i ciljevima projekta.

Predavanja u okviru ove dvije edukativne radionice su bila usmjerena na šire markiranje zdravstvenog, socijalnog i ekonomskog rizika i štete koju upotreba droga i psihoaktivnih supstanci u saobraćaju mogu da izazovu po samog pojedinca, porodicu, ali i po društvo u cjelini.

Intenzivnu edukaciju srednjoškolske omladine i vršnjačkih edukatora sprovode diplomirani inžinjer saobraćaja Muris Dobardžić i profesorica psihologije Danka Gurešić. U okviru projekta je realizovano više edukativnih radionica sa srednjoškolcima iz Bijelog Polja dok su u nastavku aktivnosti  predviđene i informativne radionice u više gradova na sjeveru Crne Gore. Projekat predviđa i medijsko predstavljanje ostvarenih cijeva projekta putem lokalnih medija i konferencijskog nastupa u cilju što uspješnije prevencije zloupotrebe droga i PAS-a u saobraćaju kod omladine.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, podržan je od strane Ministarstva saobraćaja i pomorstva Crne Gore i traje šest mjeseci.

Koordinator projekta prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak