Crveni krst organizovao izlet za starije korisnike

Kroz implementaciju projekta „Inovativne usluge podrške za starije u zajednici“, Crveni krst je organizovao jednodnevni izlet za starije osobe u Skadar, Albanija.

Izlet je organizovan za 25 korisnika, Centara za njegu u zajednici Bijelo Polje i Bar, koji su otvoreni u okviru ovog projekta. Osim korisnika, učesnici ovog izleta bili su i zaposleni u Opštinskim organizacijama Crvenog krsta Bijelo Polje i Bar, koji su tokom prethodne 2,5 godine kroz različite aktivnosti i široku paletu usluga predviđenih ovim projektom radili na poboljšanju i unapređenju kvaliteta života starijih osoba i njihovih porodica.

Učesnici izleta imali su jedinstvenu priliku da upoznaju i dožive istoriju, kulturu i prirodne ljepote grada Skadra. Na putu do centra grada autobusom, imali su mogućnost da vide raznovrsne građevine koje na najbolji način prikazuju bogatu istoriju i tradiciju ovog grada. Tokom šetnje jednom od najstarijih ulica, polaznici ovog izleta mogli su da kupe razne suvenire, posjete spomenik Majke Tereze, muzej fotografije - Marubi ali i tri vjerska objekta u centru grada, koji na najbolji način oslikavaju multikulturalnost ovog grada.

„Aktivnosti ovog tipa imaju brojne pozitivne efekte na kvalitet života pripadnika treće dobi. Upoznavanje raznih kultura ,učenje o istoriji, umjetnosti i tradiciji može stimulisati um i pružiti nove pespektive. Takođe, upoznavanje novih ljudi, učestvovanje u grupnim turama utiče na poboljšanje socijalnih vještina i pruža priliku za stvaranje novih prijateljstava i razmjenu iskstava“ - kazala je Ivana Bulatović, socijalna radnica u bjelopoljskom Crvenom krstu.

Uz tradicionalni ručak u jednom od lokalnih restorana sa prelijepim pogledom i ambijentom učesnici izleta pričali su jedni drugima anegdote iz mladosti, tako da smijeha i veselja nije nedostajalao. Na kraju svega ostaje ono najvažnije - sjaj u očima naših korisnika, te neizmjerna zahvalnost za ovakva druženja kojih će na obostrano zadovoljstvo sigurno biti i u narednom period, zaključila je Bulatović.

 

Izvor: OO Crveni krst Bijelo Polje