Programom "Kultura, kopča prijateljstva" večeras završen drugi ciklus razmjene učenika iz Bijelog Polja i Kameze

U okviru programa razmjene učenika „The bridge of partnership“ koji realizuje JU Srednja stručna škola Bijelo Polje zajedno sa Stručnom školom iz predgrađa Tirane, Kameze, večeras je u JU Ratkovićeve večeri poezije održano kulturno veče pod nazivom „Kultura, kopča prijateljstva“.

Kako je kazao koordinator projekta, Rafet Mulić, u proteklih šest dana u Bijelom Polju realizovali su drugi ciklus programa razmjene učenika gdje su imali priliku da ugoste učenike iz Albanije i da ih upoznaju sa bjelopoljskim krajem i njegovim prirodnim ljepotama.

„Kroz ovaj šestodnevni program imali smo saradnju sa novom grupom učenika iz Kameza, a takođe je nova grupa naših učenika bila u Kamezi u maju, gdje smo imali radionice iz oblasti multikulturalnog dijaloga i mira, a posebno nam je bilo drago što smo imali priliku da upoznamo okolinu Tirane i njihove priropdne ljepote. Osim toga, učenici se međusobno upoznaju, razgovaraju i tako se razbijaju mnoge predrasude, što je na kraju i cilj ovakvih susreta “  kazao je Mulić.

On je napomenuo da su prošle godine imali sličan program u okviru „Super schools“ programa koji realizuju Regionalna kancelarija za saradnju mladih, RYCO i njemačka organizacija za međunarodnu saradnju GIZ, a uz podršku EU i njemačkog Saveznog ministarstva za ekonomsku saradnju.

„Večeras je kruna projekta kada smo sa JU Ratkovićeve večeri poezije organizovali ovaj program pod nazivom „Kultura, kopča prijateljstva“ u okviru koga smo promovisali umjetničko stvaralaštvo naših građana albanske nacionalnosti iz Ulcinja. Tako da su se predstavili  Hadži Šabani, pjesnik i Edin Kaplani slikar, gdje su naši učenici, polaznici ove razmjene iz oba grada, na albanskom i crnogorskom jeziku prisutnima približili umjetnička stvaralaštva dva umjetnika“ kazao je Mulić.  

 

Tekst i foto :Vanja Šabanović