REFESTICON CINEMA - romanu 1984, Džordža Orvela

Na programu Radija Bijelo Polje ponedjeljkom i četvrtkom od 17.30 emitujemo serijal kulturno-zabavnih emisija Refesticon Cinema.

Serijal je posvećen filmovima naučne fantastike koji su nastali na osnovu najznačajnijih književnih djela.

U današnjoj emisiji govorićemo o romanu 1984, Džordža Orvela. 

U dvadesetim i tridesetim godinama prošloga vijeka, dok je lutao po Parizu i Londonu, Džordž Orvel, iako je uvidio velike socijalne razlike, još uvijek nije imao formiran politički stav. Događaj koji je to ostvario bio je Španjski građanski rat u kojem je i sam sudjelovao, borio se protiv fašizma te bio ranjen. Godinu dana nakon povratka iz Španske Orvel nije bio u stanju pisati ni o čemu drugom. Tada započinju njegove dugotrajne bitke protiv dogmatizma i ideološke zaslijepljenosti, od tih dana on postaje strastven polemičar koji osjeća svojom dužnošću da učestvuje u političkim previranjima svoje zemlje i lijevog pokreta.

Radnja romana odvija se u Londonu, u fiktivnoj državi Okeaniji, gdje vlada totalitarni režim pod budnim okom Velikog Brata. Na svakom koraku nalazi se plakat Velikog brata s natpisom VELIKI BRAT TE MOTRI. Takođe, gdje god bi neko otišao, snimao bi ga telekran i pratio svaki njegov pokret i govor. To je uređaj koji, uz Misaonu policiju, drži nadzor nad stanovništvom. Pregledniju kontrolu nad državom Velikom bratu omogućavaju četiri ministarstva koja se bave stvarima suprotnim od onog kako se nazivaju. Dakle, Ministarstvo istine bavi se lažima, Ministarstvo ljubavi mržnjom, Ministarstvo mira ratom i Ministarstvo bogatstva trudi se da ljudski život svede na preživljavanje. U Okeaniji vladaju tri partijske parole koje glase: Rat je mir, sloboda je ropstvo, neznanje je moć. Glavni lik je Vinston Smit koji je zaposlen u ministarstvu istine i zadužen je za falsifikovanje istorijskih dokumenata. Jedan mali kutak njegove sobe bio je jedino mjesto za koje je mislio da telekran ne može snimiti pa je tamo i počeo pisati svoj dnevnik, što nikako nije bilo dopušteno. Velikim slovima napisao je DOLJE VELIKI BRAT, misleći da je svejedno pomislio on to ili napisao, u svakom slučaju Misaona policija saznaće za to kažnjivo djelo: „Napisao on DOLJE VELIKI BRAT ili se suzdržao da to napise, nema razlike. Nastavio on s dnevnikom ili ne nastavio, nema razlike. Misaona policija će ga i ovako i onako uhvatiti. Počinio je – a bio bi i da uopšte nije stavio pero na papir – osnovni zločin koji u sebi sadrži sve ostale. Zvalo se to: misaoni zločin, mentalni delikt. Misaoni zločin nije nešto što se može vječno skrivati. Možeš se uspješno izvlačiti neko vrijeme, pa čak i godinama, ali prije ili kasnije sigurno će te uhvatiti.“ Smit je, kao što se iz priloženog može vidjeti, nezadovoljan vladajućim režimom i sve se više opire. To dokazuje i tajnim ljubavnim sastancima sa djevojkom Julijom kojoj takođe ne odgovara ideologija Okeanije, Anglosok. Svaki osjećaj osim ljubavi prema Velikom bratu i mržnje prema državnom neprijatelju, Emanuelu Goldsteinu, zabranjen je. Julija i Smit pridružuju se organizaciji Bratstvo i uskoro bivaju uhvaćen od strane O' Brajanom, za kojeg saznaju da je tajni agent i da im je sve smjestio kako bi bili zatvoreni i mučeni u svrhu „čišćenja misli“.

 

U nastavku možete poslušati audio snimak emisije:

REFESTICON CINEMA

 

Serijal Refesticon Cinema realizuje se u sklopu projekta Refesticon 2023 Transhumanizam, realizator je Radio Bijelo Polje a pokrovitelji Ministarstvo kulture i medija Crne Gore i Opština Bijelo Polje.

U realizaciji emisije učestvovali: Sanida Kajević, Danijela Radović, Magdalena Smolović i Enida Omerhodžić