Zejak: Brendiranjem polimske šljivovice imaćemo lokalni proizvod prepoznat na tržištu

Centar za razvoj agrara iz Bijelog Polja i Ministarstvo poljoprivrede organizovali su danas sastanak sa proizvođačima rakije, u cilju brendiranja polimske šljivovice. Predavanje je okupilo oko 15 proizvođača, koji su imali prilike da unaprijede znanja iz oblasti zaštite ovog proizvoda, kao i sistema kvaliteta i zakonskih rješenja iz ove oblasti.

Prisutne je pozdravio koordinator projekta mr Dejan Zejak koji je, između ostalog kazao, da su radionicu organizovali u cilju dobijanja informacija od stručnjaka zaduženih za sertifikaciju poljoprivrednih proizvoda, ne samo alkoholnih pića, već čitavog lanca i palete proizvoda, kako zakonski, i najjednostavnije i najefikasnije, registrovati i prometovati proizvod – polimska šljivovica "Radionica je zamišljena kao interaktivna, jer se tako na najbolji mogući način možete upoznati sa proizvodnjom i načinom pravilnog sertifikovanja i registracije vašeg proizvoda. Cilj ove radionice je i da zajednički probamo da u dogovoru sa vama i krovnom institucijom, u ovom slučaju Ministarstvom poljoprivrede, registrujemo Udruženje proizvođača polimske šljivovice, i poradiomo na dokumentu koji se zove tehnička specifikacija, kako bi se dobila orginalna receptura i zaštitio takav proizvod, a Udruženje odredilo načine i mogućnosti, ko može i kako treba proizvoditi  polimsku šljivovicu. Nakon svih tih koraka, imaćemo lokalni proizvod koji je kao takav prepoznat na tržištu“, naglasio  je Zejak.

On je dodao da su u prethodne dvije godine napravili bazu podataka iz četiri opštine: Plav, Andrijevica, Berane i Bijelo Polje. Analize rakija proizvođača iz ovih opština su pokazale da postoji potencijal za proizvodnju kvalitetnog proizvoda.

Predstavnica Ministarstva poljoprivrede, Merisa Čekić, istakla je da u sklopu Direkcije registruju proizvode koji su tradicionalni i imaju potencijal za grupnu zaštitu. "Da bi se moglo pristupiti kolektivnoj zaštiti jednog brenda moralo bi, da se u specifikaciji proizvoda ucrtaju proizvodne granice, što znači da se tu nalaze opštine, zajedno sa selima i mjesnim zajednicama, gdje bi bilo moguće proizvoditi polimsku šljivovicu, i plasirati je pod tim brendom. Politika kvaliteta se bazira na zaštiti naziva kako bi se proizvod zaštitio kao nacionalno-prepoznat“, istakla je Čekić.

Ona je navela i da je plan inteziviranja  sektora inspekcijskih kontrola, te da je preporuka da proizvođači budu registrovani, kako bi zajedno pokazali rezultate i na tom polju.

Današnja radionica je nastavak aktivnost u okviru projekta iz 2020. godine, koji podržava Ministarstvo poljoprivrede i opštine  Bijelo Polje, Berane, Andrijevica i Plav.

Tekst: Magdalena Smolović

Foto: Vladimir Jelić