Smolović: 13. jul – datum koji se izdvaja kao sinonim crnogorske postojanosti i simbol naše slobode

Povodom 13. jula - Dana državnosti Crne Gore, delegacije Opštine, boračkih organizacija i političkih partija, položile su vijence na Spomenik palim borcima na gradskom trgu.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, čestitao je građanima Dan državnosti i kazao da baš kao što Francuzi imaju Dan Bastilje, Amerikanci Dan nezavisnosti, Italijani i Njemci svoj Dan ujedinjenja, Rusi Dan pobjede - mi imamo 13. jul.

,,U širokoj lepezi svijetlih crnogorskih datuma, 13. jul se izdvaja kao sinonim crnogorske postojanosti i simbol naše slobode. Ovaj dan za pamćenje i ponos obavezuje nas da se podsjetimo temelja na kojima je sazdana moderna crnogorska država i  svih koji su ugradili sebe i svoje živote u te stamene temelje. Zahvaljujući njima – jednako onima koji su 13. jula 1941. masovno ustali protiv fašističke okupacije, učinivši ovaj prostor jedinim domom slobode u porobljenoj Evropi i našim precima koji su se u glasovitim bitkama borili za slobodu i priznanje crnogorskog državnog identiteta – što se i desilo 13. jula 1878. godine na Berlinskom kongresu, te mi danas obilježavamo Dan državnosti moderne Crne Gore“,  kazao je Smolović.

On je dodao i da se u godini kada cio svijet slavi 78-godišnjicu pobjede nad fašizmom, sa gordošću prisjećamo priznanja tadašnje intelektualne Evrope da crnogorski Trinaestojulski ustanak, može da služi na ponos ostalim narodima. ,,Kada govorimo o Danu ustanka crnogorskog naroda, važno je u Bijelom Polju sjetiti se i 19. jula, kada su hrabri Bjelopoljci prvi put nakon okupacije oslobodili naš grad. Zato se i svake godine okupljamo na ovom mjestu da položimo vijence na Spomenik palim borcima za slobodu, i iskažemo zahvalnost za živote koje su 829 boraca dali za slobodu, ali i 172 žrtve fašističkog terora tokom četiri godine rata. Za zasluge u borbi za slobodu partizansku spomenicu su dobila 144 borca, a zvanje narodnih heroja njih šest iz bjelopoljskog sreza, istakao je prvi čovjek Opštine.

 

Bivši predsjednik OBNOR-a i najstariji član ove boračke organizacije, Milan Bulatović, kazao je da je današnji dan  prilika i da se oda počast palim borcima, Voju Lješnjaku i Muhu Dizdareviću. ,,Ovaj dan je veoma značajan u istoriji Crne Gore. Narod Crne Gore je masovno učestvovao u borbi protiv okupatora za obezbjeđenje sopstvene slobode. U tom ustanku učestvovalo je preko 32 hiljade ustanika, ljutih boraca za slobodu domovine. U tom ustanku učestvovali su Vojo Lješnjak i Muho Dizdarević. Vojo i Muho su preteče bratstva i jedinstva naroda Jugoslavije”, naglasio je,između ostalog,  Bulatović.

Pored delegacije Opštine Bijelo Polje,cvijeće su položile  i delegacije boračkih organizacija: UBNOR- a i antifašista, OBNOR- a, članovi organizacije boraca NOR-a iz Beograda – Opština Savski Venac, organizacije boraca NOR-a iz Pirota, Knjaževca, Bele Palanke i Prijepolja, kao i delegacije političkih partija: Demokratske partija socijalista, Bošnjačke stranke, Pokreta Evropa sad, Demokrata, Socijaldemokratske partije, Socijaldemokrata, Socijalističke narodne partije i Ujedinjene reformske akcije.

Položeno je  cvijeće i na biste narodnih heroja  Rifata Burdžovića Trša, Milovana Jelića, Alekse Beća Đilasa, Tomaša Žižića i na Spomen ploču Voju Lješnjaku i Muhu Dizdareviću, koja se nalazi na zgradi Opštine.

Današnju svečanost povodom obilježavanja Dana državnosti  svojim programom upotpunilo je KUD “Tekstilac”.

Tekst:Magdalena Smolović

Video i foto:Vladimir Jelić