Mještani Bijedića i okolnih sela blokirali magistralni put, ne žele kamenolom u svom mjestu

Mještani Bijedića i okolnih sela blokirali su danas magistralni put Bijelo Polje - Prijepolje, na raskrsnici prema Gubavču, revoltirani izgradnjom kamenoloma u tom mjestu, poznatom arheološkom nalazištu iz neolita, starom 6.500 godina.

Oni zahtijevaju raskid ugovora koji je ministar kapitalnih investicija u Vladi Crne Gore, Ervin Ibrahimović potpisao sa firmom “Elas”, ističući da neće dozvoliti izgradnju kamenoloma na tom području. “Nastavkom radova ugrzio bi se život preko pedeset domaćinstava od kojih se većina bavi organskom proizvodnjom. Naši preci su dali živote za prostor na koji živimo i sa kojeg nemamo gdje da odemo, zato ni po koju cijenu nećemo dozvoliti devastaciju prostora i uništenje kulturnog blaga”,  kazao je mještanin Mlađo Grebović. On tvrdi da im je radovima na izgradnji kamenoloma ugoženo i vodosnabdijevanje.

Predstavnik Građanske inicijative “Zaštitimo Bijediće” Krsto Tvrdišić poručuje da i oni imaju pravo na čist  vazduh, čistu vodu, zdravo okruženje i normalan život, ističići da  se izgradnjom kamenolom devastira sve ono, što im kao građanima garantuje Ustav Crne Gore.

“Pored Bijedića štitimo i Voljavac, Podbreže, Gubavač, Oluje  kao i ostala mjesta Bistričkog kraja. I mi iz Bijedića i Bistrice znamo da radimo sa kamenolomom, ali ne želimo da uništavamo prirodu jer vijekovima živimo sa njom”, kategoričan je Tvrdišić, dodajući da neće odustati od zahtjeva za raskidanje ugovora, jer su svoje živote utkali u svaku stopu ove zemlje. Tvrdišić ističe da su za sada samo dobili dopis  od Uprave za zaštitu kulturnog dobra, u kojem se saopštava da je  stopirano  devastiranje arheoloskog lokaliteta, a da očekuju odgovore odgovore ostalih institucija.

Podršku mješatinam Bijedića i okolnih sela danas je na  protestu pružio direktor NVO “Breznica”Milorad Mitrović.

Teskt: Tanja Dangubić

Foto: MN