Kako poboljšati kvalitet života OSI razgovarano na današnjem okruglom stolu u hotelu Franca

Poboljšanje sveukupnog kvaliteta života osoba sa invaliditetom u Bijelom Polju bila je tema okruglog stola, koji je opštinsko Udruženje multiple skleroze organizovalo danas  u hotelu Franca.

Događaj je okupio predstavnike Koalicije OOSI ,,Savez", predstavnike Centra za socijalni rad, Kancelarije za OSI, i Zavoda za zapošljavanje, kako bi se uputila poruka relevantnim institucijama u cilju preduzimanja određenih koraka koji bi vodili ka poboljšanju sveukupnog kvaliteta života osoba sa invaliditetom u Bijelom Polju, kazala je Lidija Guberinić, predsjednica Udruženja oboljelih od multiple skleroze.

“To je centralna tema, a okrugli sto bi trebalo da rezultira konkretnim aktivnostima koje će preduzeti naša organizacija kao inicijator, a očekujemo podršku  svih prisutnih ovdje, Koalicije “Savez” tj. reprezentativnih organizacija osoba sa invaliditetom koje predstavljaju samo lica sa invaliditetom,  zapošljavaju lica sa invaliditetom i koje smo, svi, u nekom zapećku prilikom raspodjele sredstava za programske i projektne aktivnosti u poslednjem vremenskom roku. Ono što je veoma teška priča, jeste da je iza nas period pandemije  korona virusa, gdje su osobe sa invaliditetom bile isključene iz svih vidova podrške i na nacionalnom i na lokalnom nivou”, istakla je Guberinić.

Sanida Šabović je podsjetila da se okrugli sto organizuje u okviru projekta “Psiho socijalno osnaživanje i pravna edukacija lica sa invaliditetom”, koje je ovo udruženje otpočelo u novembru prošle godine. To je dio projektnih aktivnosti kroz program ,,OCD u Crnoj Gori- od osnovnih usluga do oblikovanja politika - M BASE, koji sprovode Centar za građansko obrazovanje(CGO), Friedcrih-Ebert Stiftung(FES), Centar za zaštitu ptica Crne Gore(CZIP) i Politikon mreža.

“Ciljna grupa našeg projekta su lica sa invaliditetom sa različitim oblicima invaliditeta sa teritorije Bijelog Polja i članovi njihovih porodica. Krajnji korisnici našeg projekta su porodice lica sa invaliditetom, ali i šira zajednica u kojoj se ovaj projekat realizuje. Naši ciljevi su bili da ojačamo kapacitet naše organizacije, da ojačamo identitet lica sa invaliditetom, da ih pravno edukujemo, osnažimo, da unaprijedimo svijest javnosti o pravima lica sa invaliditetom i njihovim potrebama, a to smo željeli da postignemo sprovodeći kampanju na društvenim mrežama, na sajtu Udruženja, kreiranjem ovog promo materijala i ovim okruglim stolom, čija je tema poboljšanje cjelokupnog kvaliteta života lica sa invaliditetom”, naglasila je Šabović. Dodala je da projekat čije će aktivnosti trajati do avgusta, finansira Evropska unija, a kofinansira Ministarstvo javne uprave.

 

Tekst: Tanja Dangubić

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE