Tomović: Na području naše opštine prisutno 150 alergenih biljaka(Video)

Alergijske bolesti danas su veoma česte,a jedan od najsnažnijih alargena današnjice, polen, najčešći je uzrok alaergijskih bolesti disajnog sistema, naročito u razvijenim zemljama, kazao je profesor biologije Tomislav  Tomović.

Gostujući u emisiji “Tajne zdravlja” Radija Bijelo Polje povodom objavljivanja publikacije “Alergene biljke opštine Bijelo Polje”, nastale kao rezultat dvogodišnjeg istraživanja u okviru istoimenog projekta  koji je realizovala NVO “Eko centar” uz podršku Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Tomović je kazao da je u našoj opštini registrovano 150 alergenih biljaka.

“Podstaklo me je to da istražujem floru naše opštine, jer duži niz godina ja se bavim tom problematikom, i pored tog floronog sastava opštine, jedan od važnih segmenata jeste i upoznavanje sa nekim biljkama koje su štetne i narušavaju zdravlje kod ljudi, tako da sam se uhvatio ukoštac sa ovom problematikom vezano za alergene biljke, i da sagledamo prije svega, u čemu je to njihovo prisustvo štetno i koje bi to bile vrste koje su na našem području zastupljene a koje svakako budu remetilački faktor za samo zdravlje građana naše opštine”, istakao je Tomović.

Dodaje da je u publikaciji  data podjela alergenih bolesti, prevencija i liječenje alergije, njihov popis, kataloški prikaz od momenta njihovog cvjetanja kao i mogućnosti koje izaziva oslobađanje polena. Ističe da na području opštine postoje tri maksimuma koncentracije polena u vazduhu: Ranoproljećni (drveće i žbunje), ljetnji (trave) i ljetnjo-jesenji (korovi).

“Alergijske bolesti su veoma česte, a jedan od najčešćih alergena današnjice, polen, najčešći je uzrok alergijskih bolesti disajnog sistema. Polen se stvara tokom životnog ciklusa biljaka, a njegova prisutnost u okruženju se naziva polinacija, što je ujedno i vrijeme tokom kojega se pojavljuju simptomi alergija. Alergeni polen se prema stepenu alergenosti dijeli na visok, umjeren i nizak. Tako u Crnoj Gori polen visokog stepena alergenosti ima drveće poput breze, lijeske, jove i čempresa, od korovskih vrsta biljaka pelin i ambrozija te pripadnici porodice trava.Kada polen dostigne određeni stupanj zrelosti, nastaje emitovanje polena. Rasipanju i širenju polena pogoduje visa temperature i niža vlažnost vazduha, kao i vjetrovito vrijeme”, naglasio je Tomović.

 

Repriza emisije “Tajne zdravlja ” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje  od 20:15h

AUDIO SNIMAK EMISIJE

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jelić

Tonska realizacija:Milan Knežević

Video prenos:Ljilja Brajković

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.         

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE