Delić: Još sjutra ćemo biti na Ribarevinama, a onda ćemo pred Vladu, pa će morati da nas gledaju

Bjelopoljski malinari i hladnjačari četvrti dan zaredom, blokirali su na Ribarevinama saobraćajnice prema Bijelom Polju, Podgorici i Beranama, kako bi skrenuli pažnju na svoje probleme.

Andrija Delić, malinar i predsjednik Udruženja malinara "Maline Sjevera'',  obraćajući se okupljenima građanima, kazao je da  ni nakon nekoliko dana protesta premijer Abazović  nije ih udostojio da ih  primi na razgovor, kako bi mu iznijeli njihove probleme. “Da jednom zasvagda riješimo te probleme koji prate i malinarstvo i stočare, i poljoprivrednike i seljake, i uopšte žitelje Bijelog Polja i svih sela. Jer došli smo u soituaciju da jednostavno moramo ili da selimo  sa sjevera i Bijelog Polja, da gasimo svoja ognjišta i da idemo. Ako je tako, neka nam samo kažu to.  Mislim da to nije veliki problem da nam kažu. Jer,  ovo ignorisanje nas, danima, je krajnje neprimjereno, i kao što sam i juče rekao, bahato. Mi ovdje radimo, i mi smo poslednji Mohikanci koji se bore na sjeveru, koji nijesu otišli i napustili svoja ognjišta, i nećemo da odemo. I, ako misle da nas ignorišu na ovaj način, poručujemo im da se grdno varaju. Nećemo mi biti vječito na ovoj raskrsnici, nego ćemo radikalizovati protest i otići kod njih, pa da vidimo šta će onda sa nama”, istakao je Delić, dodajući da ih se sjete samo od izbora do izbora.

“Još sjutra ćemo biti na Ribarevinama, a onda će radikalizovati  protest i uputiti se pred Vladu, pa će morati da nas gledaju”, poručio je Delić

Gojko Nedović, jedan od najvećih proizvođača kupina u Crnoj Gori, kaže da je svoje proizvode naplatio, ali strahuje  da ove godine to neće moći, zbog, kako je rekao, nebrige Države i Vlade prema hladnjačatrima,

“Svi ćemo upasti u problem. Mislim da imaju na desetine načina da riješe ovaj problem, od subvencija hladnjačarima za struju do subvencija za naftu proizvođačima, ali tu čisto nema volje,” kategoričan je Nedović. On je pozvao građane da sljedeće nedjelje organizuju  protest do ispunjenja zahtjeva,  “ ne sat, ne  dva, nego totalna blokada do ispunjenja zahtjeva”.

Mi smo došli da damo podršku malinarima , jer ovo što je njih zadesilo to čeka i nas,  rekao je  Ljubo Mrdak,  predstavnik Unije stočara.

“Šta da radimo, počinje nova sezona i u neizvjesnosti smo šta da radimo. To čeka i nas stočare, zato što je agrobudžet tako napravljen da sve pare pokupiše novozaposleni u Ministarstvu i za nas nema ništa”, poručio je Mrdak.

 

Autorka:Tanja Dangubić

Video i foto:Vladimir Jerlić