Lena: Svaka nagrada mi je podsticaj za dalje usavršavanje (video)

Jedanaestogodišnja Lena Dubljević  ni po čemu se ne razlikuje od svojih vršnjaka. Voli školu, drugare, porodicu i svog brata, sa kojim uživa u igrama, u naselju u kojem živi. 

Međutim, ono što Lenu čini posebnom, jeste to, što je ova nadarena violinistkinja i jedna od boljih đake Škole za osnovno muzičko obrazovanje,  osvojila i brojne nagrade  kako na domaćim, tako i na  i međunarodnim takmičenjima.

Gostujući u emisiji “Muzički talenti” Radija Bijelo Polje, Lena je ispričala zašto se odlučila da svira violin i kako usklađuje školske obaveze sa svakodnevnim vježbanjem na violini.

Ova mlada Bjelopoljka je svoj talenat za muziku naslijedila od oca koji je dugogodišnji član Bjelopoljskih tamburaša, te je samo bilo pitanje koji instrument odabrati.

“Nakon završetka prvog razreda, kada je trebalo da odaberem instrument, odlučila sam se za violinu i nisam se pokajala. Sviđao mi se taj njen zvuk,voljela sam da naučim da sviram i od tada vježbam u klasi profesorice Ande Dizdarević ” kazala je Lena.

Iako je umješnost na tom instrumentu savladala tek prije nekoliko godina, Lena je prošle godine osvojila drugo mjesto na međunarodnom takmičenju u Bečeju, što je,kako je istakla, samo još više podstaklo da vrijedno vježba i radi na usavršavanju sviranja.

No, takmičenja i nastupi tek predstoje, tako da će se već za manje od dva mjeseca održati kako državni, tako i međunarodni susreti, pa se Lena nada da će ove godine postići još bolji plasman.  

“Na takmičenjima bude velike konkurencije, koje se od nas niko ne plaši i generalno nemamo tremu, pa je tako i sa mnom, razmišljam o onome što treba da odsviram, da to uradim onako kako sam navježbala” kazala je Lena i istakla da je ipak na tim susretima najzanimljivije druženje.

Ova skromna jedanaestogodišnjakinja je istakla da i pored obaveza u Muzičkoj i u Osnovnoj školi “Risto Ratković” gdje pohađa takođe peti razred, nađe vremena da se poigra sa bratom. Na pitanje da li voli sport, Lena je  iskreno odgovarila da je pokušala da trenira košarku, ali zbog bojazni da povrijedi prste brzo je odustala.

“Kada sam krenula da treniram, ubrzo sam uvidjela da mi košarka baš i ne ide, osim toga plašila sam se da ne povrijedim prste i da neću moći da sviram, tako sam riješila da odustanem od bilo kog sporta ,jer ipak violina je moj izbor i voljela bih da u budućnosti završim akademiju i postanem profesorica violine” kazala je Lena.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević