Hajdarpašić: „Cijeli svijet je okrenut Turskoj i pomaže, ali malo Bijelo Polje je dirnulo srca cijele Turske“ (video)

Vješte ruke volonterki, članica i gerontodomaćica iz opštinskog Crvenog krsta isplele su i darivale građanima Turske i Siruije toplu garderobu.

Džemperi, čarape, šalovi, rukavice i drugi pleteni odjevni predmeti pružili su toplinu, ali i osjećaj ljubavi i saosjaćanja stanovnicima razorenih gradova, koji su ostali bez svega. Zbog toga su danas, vrijedne pletilje posjetili predsjednik Opštine Petar Smolović i počasni konzul Republike Turske u Biojelom Polju Sahret Hajdarpašić.

Predsjednik Smolović je podsjetio da su i Crna Gora i Bijelo Polje u okviru svojih mogućnosti, sa puno ljubavi uputili kontigente pomoći u robi i neophodnih potrepština ali i novčane pomoći, te da su ručno izrađeni  predmeti ostavili veliki utisak na predstavnike ambasade i narod Turske. On je danas pohvalio sugrađanke koje su svojim ručnim radovima pomogle humanitarnu akciju, ali i pokazale empatiju za nedaće koje su pogodile tamošnje stanovništvo.

„Ovo što je ručno izrađeno znanjem i vještinama naših pletilja izazvalo je dosta emocija u Turskoj, zato je konzul i došao da se lično zahvali svim sugrađankama koje su doprinijele da se izrade veoma korisni predmeti za sve, zemljotresom pogođene ljude u Turskoj“ istakao je Smolović.

To je podstaklo i  na  ideju, da Opština Bijelo Polje, Crveni krst, NVO i Gradska suvenirnica nastave ovu akciju u cilju promocije proizvoda po kojima bi Bijelo Polje bilo prepoznato.

„Jedna emocija u toj pomoći rukotvorinama stvorila je jednu ideju da se sa tim nastavi, ne samo u svrhe pomoći, već i u cilju valorizacije sosptvenog rada, kako bi doprinijele kućnim budžetima“ kazao je Smolović.

Zahvalnost pletiljama uputio je i počasni konzul Sahret Hajdarpašić i pohvalivši svaki izrađeni predmet, koji će, kako je istakao, u ovim hladnim danima biti od velike koristi ugroženom stanovništvu Turske.

„Zatečen sam velikim brojem pletilja, koje su toliko toga uradile za ovo kratko vrijeme. U ovim nitima satkana je velika empatija, ljubav i sveo ono što je najpotrebnije turskom narodu danas, a ko će sve to bolje razumjeti, do Crna Gora, koja je takođe bila pogođena zemljotresom. Cijeli svijet je okrenut Turskoj i pomaže, ali malo Bijelo Polje je dirnulo srca cijele Turske, hvala svima koji su pomogli, i vama, na veličini koju ste iskazale, i ovo neće biti zaboravljeno“, poručio je Hajdarpašić.

Među pletiljama, najviše pažnje privukla je dvanaestogodišnja Marta Stambolija koja se, kako je kazala pridružila ovoj humanitarnoj akciji sa namjerom da pomogne ugroženom stanovništvu Turske.

„Naučila sam da pletem još kao mala djevojčica, a danas sam došla jer moja mama nije mogla, ali ću nastaviti da doprinosim ovoj akciji Crvenog krsta da bi koliko-toliko pomogla djeci i ostalim ljudima kojima je polmoć potrebna“, istakla je Marta.  

 

 

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto i video: Vladimir Jelić