NVO "Novi poredak" nastavlja realizaciju projekta o značaju reciklaže

NVO "Novi poredak" u partnerstvu sa NVO "Korak promjene" je u okviru projekta pod nazivom ,,Sa reciklažom za zdraviju budućnost“ realizovala još dvije informativno edukativne radionice sa srednjoškolcima JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović“ na temu značaja reciklaže i cirkularne ekonomije. Aktivnosti projekta su usmjerene na podizanje nivoa znanja srednjoškolaca o značaju reciklaže na putu ka EU. 

Profesor Radivoje Bogavac, koordinator na projektu, ističe da je za društvo u cjelini jako značajno povećanje informisanosti srednjoškolske populacije o prednostima reciklaže i navodi da se na predavanjima stiču osnovna znanja o recikliranju kao rješenju koje podrazumijeva izdvajanje materijala iz otpada i njegovo ponovno materijalno korištenje. Recikliranje zapravo podrazumijeva sakupljanje, izdvajanje, preradu i izradu novih proizvoda iz iskorišćenih stvari ili materijala.

Savremena politika o otpadu je bazirana na konceptu poznatom kao hijerarhija upravljanja otpadom. U vrhu hijerarhije upravljanja otpadom su prevencija i minimizacija stvaranja otpada koje predstavljaju najprihvatljivije opcije sa stanovišta zaštite životne sredine jer se njihovom primjenom minimalizuje korišćenje prirodnih resursa, smanjuje ukupna količina i opasne karakteristike otpada.

Minimalizacija otpada je posebno važna za redukovanje što je moguće više opasnog otpada koji nastaje i koji se odlaže. Uključuje smanjenje sirovina i recikliranje, što doprinosi smanjenju ukupnog volumena otpada ili smanjenju toksičnosti otpada. Ponovna upotreba, reciklaža i energetsko iskorišćenje otpada kroz proizvodnju biogasa i slično, su opcije koje je neophodno primijeniti da bi se spriječilo ili minimalizovalo odlaganje na deponije.

Konačno odlaganje predstavlja najneprihvatljivije rešenje za životnu sredinu i ujedno se na taj način gubi velika količina resursa. 

Jedan od predavača na projektu profesor Tomislav Tomović je naglasio da veliki broj evropskih država nastoji redukovati količine otpada koje se odlažu na odlagališta uslijed čega raste potreba za povećavanjem dijela recikliranog i biološki obrađenog otpada u ukupnoj količini nastalog otpada. Crna Gora se suočava sa mnogim problemima u upravljanju otpadom dok u zemaljama članicama EU se otpad tretira kao značajan resurs od kojeg se dobijaju određene količine energije i razne sirovine. 

Aktivnosti projekta su regionalnog karaktera i u narednom periodu će se održati informativne radionice u Mojkovcu i Andrijevici, kao i edukativna radionica sa vršnjačkim edukatorima. 

Projekat je podržan od strane Ministarstva ekologije, prostornog planiranja i urbanizma i traje šest mjeseci. 

Koordinator projekta, prof. Radivoje Bogavac

 

Saopštenje i foto: NVO Novi poredak