Opština Bijelo Polje uputiće Vladi Crne Gore i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje mjere i preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha

Opština Bijelo Polje uputiće Vladi Crne Gore i Odboru za turizam, poljoprivredu, ekologiju i prostorno planiranje Skupštine Crne Gore Zaključak kojim se predlažu mjere i preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine.

Taj Zaključak jednoglasno je podržan danas u lokalnom parlamentu, a njime se predlaže subvencioniranje smanjenja računa za utrošak električne energije za građane opštine Bijelog Polja za grejnu sezonu, subvencioniranje ugradnje solarinih panela za građane opštine Bijelo Polje i ugradnje filtera za pročišćavanje vazduha na izvorištu ložišta, donošenje Odluke o proglašnju javnog interesa “Projekta toplifikacije Bijelog Polja”, kao i otvaranje Kancelarije za ekološku inspekciju u Bijelom Polju.

U narednom periodu, kako stoji u tom Zaključku, potrebno je ažurirati i katastar potencijalih zagađivača vazduha na području užeg jezgra grada, kao i da nadležni organ Opštine dostavlja Informacije po pitanju kvaliteta vazduha u Bijelom Polju.

Predsjednik Opštine, Petar Smolović, kazao je da predloženi Zaključak treba upotpuniti dodatnim mjerama u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha.

“Važno je da usvojimo ovaj Zaključak, ali treba oformiti stručnu komisiju koja će postojeće mjere upotpuniti novim prijedlozima, a potom ih sve dalje uputiti prema Vladi. Postoje brojni napredni sistemi koji smanjuju zagađenost i sve to treba iskoristiti”, kazao je, između ostalog, predsjednik Smolović.

Odbornik  Elvir Zvrko kazao je da je zagađenje vazduha globalni problem, koji se ne može riješiti preko noći.

“Važno je da usvojimo ovaj Zaključak, jer je rješavanje problema zagađenja vazduha ključno za očuvanje javnog zdravlja. Potrebna nam je usaglašena akcija, brojne mjere i aktivnosti, poput oslobađanja upotrebe uglja,  proizvodnje elektične energije iz obnovljivh izvora, upotreba solarne energije i bio gasa, a potrebne su nam i jasno dostupne informacije o kvalitetu vazduha, kako bi građani znali kako da se ponašaju”, kazao je dr Zvrko.

I odbornik Admir Hasić, koji je takođe ljekar, ukazao je na opasnosti zagađenog vazduha na zdravlje ljudi.

“Svakodnevno u ambulantama trpimo posljedice zagađenja vazduha, posebno u zimskim periodima, jer građani imaju problem sa respiratornim infekcijama.  Ugrožene su sve kategorije, mladi i stari, žene i muškarci, tako da je preduzimanje mjera u domenu lične i društvene odgovronosti. Ovo nije samo problem Bijelog Polja, ne možemo ga riješiti mi sami, niti mi, niti Crna Gora, potrebna je međudržavna saradnja”, kazao je dr Hasić.

Sekretar Sekretarijata za ruralni i održivi razvoj, Jasmin Ćorović, koji je takođe prisustvovao današnjoj sjednici, istakao je da je lokalna samouprava u prethodnom periodu preduzela sve što je bilo u njenoj nadležnosti.

“Mi smo sve uradili na lokalnom nivou što je bilo u našoj nadležnosti, preko resornih sekretarijata, ali to nije urodilo plodom, zato je jako važno da ovaj Zaključak uputimo Skupštini, da pokažemo da želimo da rješavamo ovaj problem”, naglasio je Ćorović.

On je napomenuo da su individualna i kolektivna ložišta najveći zagađivači, te da je neophodno da u Bijelom Polju imamo ekološkog inspektora, koji bi mogao da kontroliše situaciju na terenu.

I Mitar Radović iz SNP-a kazao je da Zaključak kojim se predlažu mjere i preporuke u cilju poboljšanja kvaliteta vazduha na području opštine treba podržati, ali i poručio da je neophodno utvrditi ko su sve zagađivači.

Elsan Trubljanin iz SD-a kazao je da Vlada mora imati sluha, te da domaćinstva treba da omogući subvencije za nabavku peleta.

Odbornik Marko Ljujić iz Demokrata kazao je da je situacija dramtačina kada je ova probematika u pitanju, a naveo je da veliki problem predstavljaju kolektivna ložišta, te da je potrebno raditi i na edukaciji stanovništva.

Mujo Vreva iz SDP-a kazao je da bi donijeli validne mjere da se mora znati prag njihove isplativosti, a dodao je i da je potrebna mapa zagađivača.

Andrija Delić iz Evrope sad dodao je da je neke stavke iz Zaključka potrebno dodatno pojasniti i precizrati, a Vaso Obradović iz DF-a je istakao da zagađenje vazduha predstavlja kompleksan problem, te da je jako važno što je zajednički prepoznat. On je kazao da se mora mijenjati i svijest građana, te da se mora obratiti posebna pažnja na problem vozila, koji su takođe jedni od zagađivača, sa čim se složio i Stefan Madžgalj iz Evrope sad, a o mjerema koje se odnose na smanjenje zagađenje vazduha diskutovao je i odbornik Evrope sad, Dražen Petrić, koji je, između ostalog, kazao i da raduje konstruktivan dijalog na ovu temu, poručujući da se moraju mijenjati i navike građana, koje takođe doprinose zagađenju vazduha.

Zaključak sa mjerama za smanjenje zagađenja vazduha, kreirao je Savjet za zaštitu životne sredine i to na inicijativu NVO Bjelopoljski demokratski centar.

Izvršni direktor te nevladine organizacije, Zdravko Janjušević, takođe je prisustvovao radu današnje sjednice, ističući da su još prije dvije godine otvorili pitanje kvaliteta vazduha sa uvjerenjem da će glas građanskih aktivista biti prepoznat.

On je naveo da je zabrinjavajuća činjenica da prethodni Savjet za ekologiju i zaštitu životne sredine u svom punom četvorogodišnjem mandatu nije imao ni jedan sastanak, ali I poručio da je ubijeđen  da će novi biti produktivniji i efikasniji.

“Ovaj savjet i njegova predsjednica Suada Zoranjić je pokazao pragmatizam, odlučnost da se uhvati ukoštac sa evidentnim problemom”, istakao je Janjušević.

Podsjetio je da je Bijelo Polje više puta krajem 2022. godine i početkom 2023. bilo najzagađenija sredina u Crnoj Gori, a prema izvještaju nekih agencija par puta i u vrhu svjetski najzagađenijih gradova.

“Mislim da inicijative i prijedlozi tipa ovog današnjeg treba da budu podržani ma od koga dolazili. Cijenim što su Savjet i Skupština prepoznali ovu temu, predložili konkretne mjere koje će promijeniti trenutnu situaciju”, poručio je Janjušević.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić