Saradnjom sa inostranim preduzetncima do bržeg i kvalitetnijeg sopstvenog biznisa (video)

U cilju usavršavanja biznisa ili razrade poslovne ideje, u okviru projekta SEE SMART SMEs biće organizovane posjete za mlade preduzetnike inostranstvu, saopštio je direktor Agencije za lokalnu demokratiju, Kerim Međedović.

On je, zajedno sa kolegama iz bjelopoljske lokalne samouprave, predstavio danas u Bijelom Polju 12. ciklus Evropskog programa razmjene za preduzetnike, napominjući da će i iskusnijim domaćim preduzetnicima, koji posluju više od tri godine, biti omogućeno da ugoste motivisane preduzetnike iz inostranstva i to prvenstveno u cilju internacionalizacije poslovanja.

“Ovaj program Evropska unija sporovodi od 2009. godine, a Agencija za lokalnu demokratiju je u okviru 12. ciklusa, sa projektom SEE SMART SMEs, predstavnik za Crnu Goru, od 1. februara 2020. do 31. januara 2024. godine. Program je namijenjen svima koji razmišljaju da započnu biznis i uplove u te preduzetničke vode, ali u onima koji već imaju započet biznis. Cilj nam je da uvežemo naše i inostrane preduzetnike, kako bi ih podstakli da podijele iskustva i ideje i tako usavrše svoj biznis, nauče nove tehnike i metodologije rada, ali i obezbijede nova tržišta za svoje proizvode”,  istakao je Međedović.

S obzirom na to da je riječ o višegodišnjem programu, Međedović je saopštio da je već 13 mladih preduzetnika realizovalo boravak u Švedskoj, Španiji, Njemačkoj, Bosni i Hercegovini, Hrvatskoj i Srbiji, a očekuju i dolazak kandidatkinje iz BiH u Crnu Goru.

“Iskustva onih koji su već boravili u inostranstvu su zaista odlična, neki od njih su već i uspjeli da unaprijede svoj biznis, tako da su rezultati vidljivi. Mi se trudimo da ih povežemo sa ozbiljnim preduzetnicma, koji će se pokazati kao dobri domaćini, a i od kojih zaista mogu da nauče, ali je na njima da postignu zajednički dogovor o tome kako će se posjeta odvijati”, rekao je direktor Agencije za lokalnu demokratiju.

Međedović je naglaio i da je najviše zainteresovanih iz Podgorice, imaju i dva preduzetnika iz Bijelog Polja, a uglavnom se bave biznisima iz oblasti turizma, fitnesa, zdrave hrane, ekoloških proizvoda.

“Dakle, ukupno je njih oko 40 prijavljenih,  veći je broj onih koji bi željeli da idu da uče, a manji broj domaćina”, dodao je on.

Prijavljivanje se, kako je napomenuo, vrši putem on-line platforme za registraciju www.erasmus-entrepreneurs.eu, gdje je potrebno obrazložiti svoje motive i plan boravka, CV i osnovni biznis plan.

Partneri na projektu su Agencija za lokalnu demokratiju Nikšić, Inicijativa za podučavanje preduzetništva (Austrija), Confartigianato Servizi (Italija), Agencija za razvoj preduzeća EDA (Banja Luka), Nacionalni centar za razvoj inovacija i preduzetništva (Sjeverna Makedonija), Udruženje za informacione i komunikacione tehnologije (Kosovo), Udruženje proizvođača građevinskog materijala (Turska).

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić