Panel diskusija ,,Aktivizam, liderke, moć” održana u okviru kampanje ,,16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama”

Panel diskusija ,,Aktivizam, liderke, moć”, koju je organizovala Kancelarija za rodnu ravnopravnost u okviru obilježavanja međunarodne kampanje „ 16 dana aktivizma protiv nasilja nad ženama“, održana je juče u Bijelom Polju.

Panel diskusija organizoavana je sa ciljem razmjene informacija, unapređenja saradnje i podrške relevantnih činilaca, kroz smanjenje i zaustavljanje rodno zasnovanog nasilja, seksizma i mizoginije, sa posebnim osvrtom na žene u politici i javnoj sferi.

Predstavnica Kancelarije za rodnu ravnopravnost, Almasa Rizvanović, u izjavi za Radio Bijelo Polje je kazala da  je zaključak učesnika panela da u Crnoj Gori i dalje postoji jaz između muškaraca i žena.

,,Nejednakost se ispoljava u političkom i javnom životu, zapošljavanju i ekonomskim mogućnostima. Zbog nedavnih slučajeva ubistava žena, imamo nasilje koje je usmjereno prema ženama, femicid, nasilje nad djecom i vršnjačko nasilje. Imamo izjave koje izazivaju zabrinutost, i ukazuju na neophodnost izmjene postojeće zakonske regulative, i bolju primjenu već postojeće regulative", istakla je Rizvanović. 

Dodala je da su na panelu govorili poslanica i kopredsjednica Žeskog kluba pri Skupštini Crne Gore, Vesna Pavićević, poslanik u Skupštini Crne Gore Amer Smailović i predstavnica NVO Centar za razvoj nevladinih organizacija Zorana Marković, koja je predstavila istraživanje „Učešće žena u političkom životu Crne Gore“.

Prisutnima se obratio i sekretar Sekretarijata za lokalnu samoupravu, Haris Malagić, koji je kazao da je dužnost da podrže sve programe i politike koje rade na jačanju i unapređenju ženskih ljudskih prava, ali i da se prati realizacija ciljeva Lokalnog akcionog plana za postizanje rodne ravnopravnosti u opštini Bijelo Polje.

Rizvanović je podsjetila da su u okviru obilježavanja kampanje ,,16 dana aktivizma borbe protiv nasilja nad ženama” u saradnji sa Upravom policije CB Bijelo Polje održane i radionice u osnovnim školama ,,Vladislav Sl. Ribikar" i ,,Pavle Žižić", na temu  „Sajber nasilje“ sa posebnim osvrtom na nasilje nad djevojčicama, kako ga prepoznati, spriječiti i procesuirati. Radionice je vodila nadležna inspektorka Snežana Nedović.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: FB stranica Opštine Bijelo Polje

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE