O ugovorenim brakovima, nasilju i prosjačenju na trodnevnom panelu u Bijelom Polju

Trodnevni panel, posvećen ključnim problemima sa kojima se suočavaju pripadnici RE zajednice, počeo je danas u Bijelom Polju.

Rani ugovoreni brakovi, nasilje u porodicama i prosjačenje na ulicama, problemi su koji će biti u fokusu ovog panela, koji organizuje Ministarstvo ljudskih i manjinskih prava Crne Gore i to u okviru projekta i kampanje “Moj život”.

“Svjesni smo da su ovo problemi koji najviše pogađaju pripadnike romske i egipćanske zajednice, zato se nadam da ćemo nakon završetka ovog panela uspjeti da pronađemo način za njihovo rješavanje, kako bi se broj žrtava smanjio”, kazala je za Radio Bijelo Polje PR Doma zdravlja, Sandra Bojović.

Ona je napomenula da su već u bjelopoljskom Domu zdravlja sproveli niz aktivnosti sa ciljem približavanja ove zdravstvene ustanove romskoj populaciji.

“U prethodnom periodu smo zaista dosta radili, kako bi edukovali Rome, ali i kako bi im olakšali ostvarivanje zdravstvenih usluga koje pruža naša ustanova. U jednom periodu smo angažovali i medijatora, a organizovali smo i niz radionica i to na temu unapređenja reproduktivnog zdravlja Romkinja, zatim o važnosti vakcinacije i imunizacije, a naši pedijatri su i oblizali romsku djecu. Takođe, i Centar za djecu sa posebnim potrebama je otvoren za njih, kao i Centar za mentalno zdravlje. Tako da je ovaj panel samo nastavak tih aktivnosti, a mi smo se rado odazvali pozivu Ministarstva ljudskih i manjinskih prava Crne Gore i vjerujemo da će biti uspješan”, istakla je Bojović.

Pored predstavnika Doma zdravlja, na panelu učestvuju i predstavnici lokalnih institucija, opštinski rukovodioci, predstavnici Centra za socijalni rad, škola, Centra bezbjednosti, Biroa rada, Crvenog krsta, NVO sektora, kao i predstavnici romske i egipćanske zajednice.

Predavači na panelu su Slavko Milić i Fana Delija, a “Moj život” zajednički je projekat Evropske unije i Vlade Crne Gore, realizuje se u 11 opština, među kojima je i Bijelo Polje.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Dom zdravlja Bijelo Polje

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE