Brojnim aktivnostima Crveni krst Crne Gore doprinosi unapređenju položaja OSI (audio)

Crveni krst Crne Gore brojnim aktivnostima i projektima doprinosi unapređenju položaja osoba sa invaliditetom, kazala je psihološkinja Rahima Adrović, u emisiji ,,Osnaživanje I integracija osoba sa invaliditetom”, Radija Bijelo Polje.

Adrović je u telefonskom razgovoru kazala da je u toku projekat ,,Jačanje otpornosti starijih i osoba sa invaliditetom tokom COVID19 i budućih kriza", koji se,  osim u Crnoj Gori, sprovodi i u Srbiji, Sjevernoj Makedoniji, Albaniji i Kosovu.

,,Kada je u pitanju Crna Gora, projekat se sprovodi u Bijelom Polju , Podgorici, Pljevljima, Nikšiću i Budvi. Partner na projektu na nacionalnom nivou je Savez slijepih Crne Gore. Cilj nam je da licima sa invaliditetom pokažemo da nijesu sami, da jačamo njihove kapacitete, kako bi se oni na što bolji način suočavali sa svakodnevnim problemima i izazovima koji se nađu pred njima. U okviru projekta sprovodimo razna istraživanja na temu položaja starijih osoba i OSI u Crnoj Gori, kao i dodjelu cash vaučera za najugroženije članove društva, starije od 65 godina”, istakla je Adrović, koja je i koordinator ovog projekta. 

Navela je da je važan dio ovog projekta briga o mentalnom zdravlju OSI.

,,OSI se često osjećaju usamljeno, tužno i izopšteno. U okviru ovih grupa samopomoći željeli smo da okupljamo osobe sa invaliditetom, i to je prilika da se sami korisnici međusobno upoznaju, kako bi jedni drugima bili podrška. Koliko god ostali pružali podršku, OSI smatraju da ih najbolje razumiju osobe koje se nalaze u sličnoj situaciji u kojoj su oni, i željeli smo da okupimo veliki broj korisnika kako bi se oni upoznali i jedni drugima bili podrška”, dodala je Rahima Adrović u emisiji Radija Bijelo Polje.

Predviđeno je da projekat traje tri godine.

,,Sa implementacijom je počeo 2020. godine, a planirano je da traje do novembra 2023. godine”, dodala je.

Osvrnula se i na period pandemije korona virusa, i kazala da su OSI teško prebrodile taj period.

,,Kod OSI i starijih osoba tokom pandemije korona virusa vladao je taj osjećaj usamljenosti i napuštenosti, veliki broj u Crnoj Gori ostao je bez posla, bez primanja, bez mogućnosti da obezbijedi osnovne potrepštine, pa smo mi u call centru imali liniju za pomoć. Trudimo se da obezbijedimo pomoć u vidu donacije invalidiskih kolica, i ukoliko ima neko ko zna osobu kojoj su potrebna kolica, da se obrate najbližoj organizaciji Crvenog krsta”, pojasnila je Adrović u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa imvaliditetom”.

Veoma je važno, navodi, pružanje psiho-socijalne podrške osobama sa invaliditetom

,,Slušamo osobe sa invaliditetom, prihvatamo njihove emocije, osjećanja, postoji želja da razumijemo trenutno stanje i osnažimo ih”, zaključila je.

 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Crveni krst Crne Gore, Opštinska organizacija Crvenog krsta Bijelo Polje

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.