Mobilnošću i znanjem do očuvanja životne sredine u saobraćaju

NVO Novi poredak realizuje novi projekat ,,Mobilni eko tim” čiji je cilj očuvanje životne sredine u saobraćaju, a koji se realizuje sa srednjoškolskom omladinom kako bi se kod ove populacije na vrijeme ukazalo na problem i adekvatno preventivno reagovalo na devastaciju životnog okruženja.

Koordinator na projektu profesor Radivoje Bogavac naglašava da pored mnogobrojnih industrijskih postrojenja, hemijskih prerađivača, proizvođača sirovina i toplotne energije i dr. saobraćaj predstavlja jedan od najvećih zagađivača prirodne okoline. Nepovoljno dejstvo jednog savremenog saobraćajnog sistema na prostor i okolinu može se kumulativno sagledati kroz uticaje na činioce životne sredine – vodu, vazduh i zemljište. 90% svih emisija ugljen-monoksida potiče od saobraćaja, prvenstveno od automobila, a u gradskim sredinama i do 100%, dok 50% azotnih oksida potiče od saobraćaja, a u gradovima i 60%  Kada je o urbanoj sredini riječ, onda se mjere na implementaciji i sprovođenju zaštite životne sredine mogu svrstati u tri kategorije, odnosno na urbanističke mjere, tehničke mjere i  saobraćajne mjere.

U dosadašnjj fazi realizacije projekta realizovane su tri informativno-edukativne radionice sa učenicima JU Gimnazije ,,Miloje Dobrašinović” kojom prilikom su se učenici upoznali sa raznim aspektima zagađenja životne sredine u saobraćaju a posebno od čega zavisi nivo zagađenosti vazduha u urbanim sredinama i koji su menanizmi zaštite životnre sredine od negativnog uticaja saobraćaja. Srednjoškolci su upoznati i sa smjernicama Evropske komisije po pitanju razvoja transporta i njenim preporukama koje se tiču konkretnih akcija i vizije zaštite životne sredine do 2050 godine.

Predavač na projektu profesor Tomislav Tomović istiće da je izgradnjom infrastrukturnih sistema prirodna sredina mnogih vrsta  trajno uništena, trajno umanjena, ili izmijenjena. Prilikom izgradnje linearnih sistema-autoputeva i željezničkih pruga dolazi do velikog i grubog presijecanja ekosistema, prekidanja puteva prenosa materije i energije, onemogućavanja prirodne reciklaže i prekida u lancu ishrane.

U nastavku projekta je predviđen niz aktivnosti, između ostalog i škola stripa, kojom prilikom će srednjoškolci na bazi stečenih znanja na jedan kreativan način kroz umjetnički osvrt i lični pečat dati svoje viđenje zagađenosti životne sredine u saobraćaju.

Projekat se realizuje u partnerstvu sa NVO Korak promjene, traje šest mjeseci i podržan je od Ministarstva kapitalnih investicija Crne Gore.

 

Koordinator projekta, Radivoje Bogavac

NVO Novi poredak