Vukosav Golubović uspješan na doktorskim studijama Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu (audio)

Bjelopoljac Vukosav Golubović na petoj je godini doktorskih studija Poljoprivrednog fakulteta u Beogradu, gdje postiže zapažene rezultate. 

Govoreći u emisiji ,,Student“ Radija Bijelo Polje, Vukosav je u telefonskom razgovoru kazao da znanje stiče u ovkiru smjera Zoo tehnika, koji se bavi proučavanjem životinja.

,,Smjer se najviše odnosi na gajenje životinja, samu reprodukciju i genetiku, kao i ishranu životinja. Kasnije sam se na master i doktorskim studijama usmjerio na genetiku kalifornijske pastrmke i tema moje doktorske disertacije jeste ,,Genetičko unapređenje proizvodnih karaktersitika kalifornijske pastrmke na području Srbije“. Pisanje disertacije dugotrajan je proces, naporno je i teško. Potrebno je da se odreknemo mogih stvari i zadovoljstava zarad disertacije, koja će mi sjutra donijeti mnogo toga korisnog. Ispiti se završavaju do treće godine doktorskih studija, a poslije ide prijava tema, a kasnije i pisanje rada“, istakao je Golubović.

Put do uspjeha, priča Vukosav, bio je  težak i „trnovit“.

,,U početku mi je najteže bilo odvajanje od porodice i sredine u kojoj sam odrastao. Ali, brzo sam se uklopio u studentski sistem, dosta studenata nije bilo iz Beograda, tako da smo zajedno dijelili studentske poteškoće, ali i sve one lijepe stvari koje su nas pratile“, dodaje Golubović u telefonskom razgovoru u emisiji ,,Student“.

O njegovom uspjehu govori i činjenica da je saradnik na beogradskom Poljoprivrednom fakultetu.

,,Tri godine angažmana na fakultetu kratak je period da bih ja imao drugačiji stav i pogled prema studiranju, više sam u ulozi studenta nego stručnog saradnika. Ali, naravno, svakako je to lijep osjećaj kada se dobije unapređenje. Kada sam upisao osnovne studije predavanja i vježbe bile su obavezne, što je bilo dobro, jer su nam dosta pomogle kasnije oko polaganja kolokvijuma i ispita. Sistem školovanja donekle je sličan onom u Crnoj Gori, rad je bolonjski i profesori su se zaista trudili da nam materiju bolje objasne, kao i sve nedoumice koje smo imali“, priča Vukosav u emisiji Radija Bijelo Polje.

Na pitanje kakav je studentski život u Beogradu, Vukosav je kazao da je turbulentan.

,,Lijepo je, ali ima izazova. Dosta snalaženja u velikom gradu, pronalaženja sebe u velikoj sredini, tako da ima dobrih i loših strana. Teško je, jer smo odvojeni od roditelja i ne mogu nam uvijek biti tu od pomoći. Volim što sam upisao ovdje studije, nijesam se pokajao“, istakao je.

Vukosav je završio Gimnaziju ,,Miloje Dobrašinović“, a dane provedene u Bijelom Polju pamti samo po lijepim uspoemnama.

,,Učenje je dosta drugačije u srednjoj škoi, osjećao sam se bezbjednije, čak su i profesori naši sugrađani, dok u Beogradu nijesam pozznavao nikoga. To je bio jedan bezbrižan period odrastanja u svom gradu. Znanje iz bjelopoljske Gimnazije dosta mi je pomoglo za moje kasnije usavršavanje“, zaključio je Vukosav.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto: Privatna arhiva

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE