,,Naša strana ljepšeg dana“ - emotivna priča o životu djece i mladih sa smetnjama u razvoju (video)

Kratkometražni film ,,Naša strana ljepšeg dana“ predstavlja emotivnu priču o životu djece i mladih sa smetnjama u razvoju i šalje jasnu poruku o neophodnosti njihove pune integracije i stvaranju inkluzivnog društva, poručio je direktor Dnevnog centra “Tisa”, Ensad Omerović.

Gostujući u emisiji “Start Art”, Radija Bijelo Polje, Omerović je saopštio da je nakon sjajne premijere u Bijelom Polju, a potom i prikazivanja na filmskom festivalu u Kotoru, film u kojem glavne uloge tumače djeca i mladi sa smetnjama u razvoju iz “Tise”, oduševio i podgoričku publiku.

“Nakon premijere u Bijelom Polju, kojoj je prisustvovao veliki broj naših sugrađana, ideja je bila da nastavimo sa projekcijama filma, kako bi građani Crne Gore uvidjeli šta djeca sa smetnjama u razvoju mogu. Zato smo odlučili da uradimo postprodukciju samog filma, kako bi zaista on bio još profesionalniji i kvalitetniji. U tome smo i uspjeli i film je prikazan na festivalu u Kotoru, zahvaljujući kojem će biti prikazan i u Novom Sadu i u Prijedoru. Ipak, cilj nam je bio da ga pogleda i podgorička publika, pa smo zahvaljujući našoj glumici Branki Otašević i rukovodstvu CNP-a realizovali i to, pa je ‘Naša strana ljepšeg dana’ prikazana premijerno 26. oktobra na sceni Studio i to na oduševljenje svih prisutnih”, naveo je direktor “Tise”.

Zahvaljujući ovom kulturnom projektu djeca i mladi sa smetnjama u razvoju imali su priliku da iskažu kreativne i glumačke sposobnosti, a Omerović je istakao da je jako ponosan na njih, da te film, nakon svakog gledanja, budi snažnu emociju.

“Ideja je na samom početku bila da se napravi video zapis, a ne kratkometražni film. Međutim, kada sma vidio koliko energije ulaže glumica Branka Otašević, koliko su naši korisnici srećni i voljni da uče i rade, dogovorili smo da to bude ozbiljna priča, koja će se razlikovati od svega što je do sada urađeno i ovo je zapravo prvi kratkometražni film u Crnoj Gori u kojem se u glavnim ulogama pojavljuju djeca sa smetnjama u razvoju. Željeli smo da pokažemo da djeca sa smetnjama u razvoju mogu raditi sve ono što mogu i bilo koja druga djeca, jer svi imamo neka ograničenja i drugačije potrebe, a time se i mi rukovodimo u svakodnevnom radu sa djecom”, naglasio je Omerović.

Napomenuo je i da, pored djece sa smetnjama u razvoju, u filmu  ,,Naša strana ljepšeg dana“ uloge tumače i zaposleni, stručni radnici “Tise”, a pojavljuju se i članovi KUD-a “Tekstilac”.

“Za samo dva dana smo uspjeli da snimimo 39 scena, a to je, kako kaže Branka Otašević ‘ludački posao’. Osim što su djeca pokazala glumačke sposobnosti, prezentovali smo i ljepote našeg grada, jer smo određene scene snimali na najljepšim lokacijama, poput Bistrice, Obrova, Muzeja, Kuće Riste Ratkovića. Takođe, ovaj film pokazuje da ‘Tisa’ zaista ima posebnu dušu, da svi fukcionišemo kao porodica i to je ono po čemu se i prepoznajemo”, rekao je direktor “Tise”.

Istakao je da je upravo zbog toga jako važno da film ,,Naša strana ljepšeg dana“ pogleda što veći broj ljudi, kako bi razbili predrasude o sposobnostima djece sa smetnjama i pokazali da mogu biti i važni akteri kulturnog života, ne samo kao publika, već i kao glumci.

“Kroz ovaj film prikazujemo ne samo šta djeca mogu, već je njegov cilj i da se razvijamo kao inkluzivno društvo, jer i dalje nijesmo potpuno srušili te predrasude, ali vjerujem da ovim filmom to možemo. Mi ćemo ga proslijediti i donosiocima odluka, kako bi mogli neke stvari da promijene nakon što ga odgledaju, jer nas on vraća u  realnost”, naglasio je Omerović.

Osmijeh na licu djece, ali i zadovoljstvo njihovih roditelja, kako je istakao, motiviše ih da nastave da se bore za njihov bolji i kvalitetniji život.

“Djeca su jako srećna i ponosna, kada su sebe vidjela na tom velikom platnu, čak i nijesu mogla da vjeruju da su to oni, a i danas izgovaraju te replike, recituju stihove, a i roditelji su jako zadovoljni. Sve to nas negdje motiviše i daje nam energiju da možemo i moramo nastaviti da unapređujemo rad, iako smo u nekim oblastima i dostigli vrhunac,  nećemo se zaustaviti, idemo dalje do potpuno inkluzivnog društva”, poručio je Omerović.

Plan je, kako je najavio, da snime i dokumentarni film sa korisnicima preko 27 godina.

“Na taj način bi zaokružili ovu priču i nadam se da ćemo uspjeti to da realizujemo”, dodao je on.

Omerović je podsjetio da su u poslednjih par godina napravili krupne iskorake u obezbjeđivanju  uslova za bolji i kvalitetniji boravak.

“Pored izgradnje hidromasažnog bazena, nabavke neurofeedbacke opreme, asistivne tehnologije, opremili smo i slanu sobu, tako da smo se zaista sa svim tim pozicionrali visoko kada govorim o pružanju usluga u dnevnim centrima. Ipak, ne zaustavljamo se tu. U toku je sertifikacija ustanove za uvođenje ISO 9001 standarda, pa ćemo već od naredne sedmice raditi u skladu sa tim, to je garancija da naše usluge imaju kvalitet I da su usklađene sa procedurama EU. Pored toga, obezbijedićemo i psiho-dijagnostička sredstva za psihologa i logopeda, kako bi imali sve testove koji su dostupni u ovom trenutku. Zahvaljujući donaciji, naš fizioterapeut će proći BOBAT edukaciju, a uz to ćemo nabaviti opremu za pružanje takvih vrsta terapija. Takođe, obnovićemo i kancelarijsku opremu, a trudićemo se da pronađemo i donatora za izgradnju drugog sprata, kako bi naši korisnici stariji od 27 godina imali mogućnost boravka od 7 do 15 časova”, najavio je Omerović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Sanja Dulović

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Zoran Rakočević

Audio obrada: Sanida Kajević

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE