“Medijsko opismenjavanje ključno u odbrani od dezinformacija”

U okviru projekta „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija“, koji realizuje Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje, danas je u prostorijama Media centra održana druga po redu edukativna tribina za mlade na temu medijske pismenosti.

Tribina je okupila učenike osnovnih i srednjih škola iz Bijelog Polja, a o značaju medijske pismenosti govorile su profesorica književnosti Milka Španjević i urednica Radija Bijelo Polje, Tanja Dangubić.

“Fokus današnje tribine bio je na ulozi medija u savremenom društvu, sa posebnim akcentom na kritičko sagledavanje i tumačenje informacija kojima smo svi svakodnevno izloženi. Takođe, istakli smo značaj medijske pismenosti i opismenjavanja u cilju odbrane od dezinformacija”, kazala je profesorica Španjević.

Ona je istakla da raduje spremnost mladih da rade na sopstvenom medijskom opismenjavanju.

“I to kroz neformalan vid obrazovanja, s obzirom na to medijska pismenost nije zastupljena u školama kao obavezan, već kao izborni predmet”, dodala je profesorica književnosti.

Španjević je napomenula i da su posebno naglasili značaj knjige kao najstarijeg medija.

“Istakli smo ulogu koju je knjga imala u cjelokupnom procesu obrazovanja, pa i medijskom, kao i to da joj treba vratiti mjesto koje je uvijek imala u društvu”, navela je profesorica Španjević.

Projekat „Sprječavanje govora mržnje i širenja dezinformacija“, Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje realizuje uz podršku Ministarstva kulture i medija Crne Gore.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE