Sanjajući zavičaj Sejle Kerović

Izložba slika umjetnice Sejle Bašić-Kerović, pod nazivom ,,Sanjajući zavičaj'', otvorena je večeras  u galeriji Centra za kulturu.

Nakon Podgorice, Rožaja i Plava, autorka Sejla Kertović, bjelopoljskoj publici predstavila je 24 eksponata crnogorskih pejzaža živopisnih boja.

Kako je napisao Zuvdija Hodžić u kataloškom izdanju, “Zeleni lokvanji su crveni, purpurni, livade su zelenije, vode (ah vode!) plave i prozračne ali zarumenjene, zelene, kao i johe i vrbe na izvorištu Lima, na obalama Ljuče i sjenokosima pored nje. Gotovo da se osjeća miris otave, vodenih biljaka, šapat i šumor ševarja, odsjaj zvijezda u jezerskom ogledalu…”

I autorka je kazala da je izložba posvećena njenom djetinjstvu, sjećanju na, kako je kazala, lijepe i bezbrižne dane, na rodni Plav, ali i Bistricu i Bijelo Polje, gdje je takođe provela dio djetinjstva, a koje je htjela da ovekovječi i docrta bojama.

“Izložbom sam htjela da predstavim jedan dio svog života i to onaj najbezbrižniji, najraniji, da sve te uspomene i sjećanja pretočim u boju i oblik na meni svojstven način, vođena čistom emocijom” navela je Kerović.

Otvarajući izložbu akademski slikar Mehmed Meša Suljević je kazao da se na Sejlinim slikama ogleda njena veza sa zavičajem, koju je na svojstven način prenijela na platna.

“Sejlina inspiracija za prvu izložbu bio je Vinsent van Gog, a on je često isticao da crvrna i zelena boja izazivaju najstrašnija ljudska osjećanja, a ovdje su osjećanja toliko poetična i idilična da ostavljaju bez daha” kazao je Suljević.

Program je vodila Slađana Bubanja Merdović, a muzički obogatila učenica Škole za osnovno muzičko obrazovanje Emili Numanović.

 

Tekst i foto:Vanja Šabanović

 

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE