Zahvaljujući finansijskoj podršci Opštine, skoro 40 žena i mladih preduzetnika otpočelo sopstveni biznis (video)

Četvrtu godinu zaredom lokalna samouprava obezbjeđuje novac za podršku ženskom preduzetništvu,odnosno treću godinu za podršku mladim preduzetnicima. Iz godine u godinu značajno se povećava iznos novca za tu namjenu, a ove godine predviđeno je čak ponajviše. To je, gostujući u emisiji „Građanima u susret“ Radija Bijelo Polje, kazao Miloš Kljajević, član opštinske Komisije za raspodjelu novca mladim preduzetnicima.

 „Počeli smo 2019. godine, kada je prvi put raspisan javni poziv za podršku ženskom preduzetništvu, a te godine, iz budžeta je opredijeljeno deset hiljada eura. Sljedeće dvije godine ta su sredstva porasla na 20 hiljada eura, da bi ove godine, odlukom i javnim pozivom, za podršku ženskom preduzetništvu bilo izdvojeno 100 hiljada eura. Takođe, i za finansiranje mladih preduzetnika, sredstva su, sa početnih 20 hiljada, porasla na 100 hiljada eura i ove godine je raspisan treći javni poziv aplikantima koji žele da apliciraju na poziv za omladinsko preduzetništvo“, istakao je Kljajević.

On dodaje, da je zahvaljujući upravo toj finansijskoj podršci lokalne samouprave, skoro 40 žena i mladih preduzetnika i preduzetnica otpočelo sopstveni posao, obezbjeđujući za sebe i članove svojih porodica stabilniji izvor finansiranja.

„Prve godine kada je raspisan javni poziv za žensko preduzetništvo podržane su četiri žene preduzetnice, a naredne tri godine još 23 preduzetnice. Kada govorimo o omladinskom preduzetništvu, ukupno je za 2020. i 2021. godinu podržano 10 mladih preduzetnika, odnosno po  petoro njih  u okviru jednog javnog poziva“, naglašava Kljajević.

On je podjsetio da su  novi javni pozivi za podršku ženskom i omladinskom preduzetništvu raspisani prije dvije sedmice, te da će biti otvoreni do 11. novembra.

„Interesovanje je zaista veliko, ljudi zovu, pitaju, informišu se, a i prisustvo u sali Opštine tokom „Dana otvorenih vrata“mpokazuje da je zainteresovanost, posebno mladih ljudi, na zavidnom nivou, tako da očekujemo da će ovo zaista biti uspješni javni pozivi“, rekao je Kljajević. 

 

 

Repriza emisije “Građanima u susret” biće emitovana večeras na talasima Radija Bijelo Polje od 20:15.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Tanja Dangubić

Foto i video: Vladimir Jelić

Tonska realizacija: Milan Knežević

Audio obrada: Sanida Kajević

Email: This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.