NAUČNO-OBRAZOVNI SERIJAL O STEĆCIMA NA PROGRAMU RADIJA BIJELO POLJE

U sklopu međunarodnog projekta Poruke iz prošlosti, na programu Radija Bijelo Polje srijedom od 17:30 emituje se serijal naučno-obrazovnih emisija o srednjovjekovnim nadgrobnim spomenicima stećcima.

Realizatori projekta Muzej grada Zenice, NVO Akademija društvenih nauka iz Bijelog Polja  i Opštinska biblioteka Slovo iz Lapova, ističu da je ovo jedna od aktivnosti koje se sprovode u cilju dodatne edukacije građana o zajedničkoj kulturnoj baštini i spomenicima koji se nalaze na prostorima Crne Gore, Bosne i Hercegovine i Srbije. Aautor teksta Ikbal Cogo, istoričar i viši kustos iz Zenice, je ovoj temi pristupio sa istorijskog aspekta kroz prikaz u kome će se govoriti o nazivu srednjovjekovnih nadgrobnih spomenika Bosne i Hercegovine i regiona, o istorijatu istraživanja, kao i o porijeklu, svrsi i oblicima stećaka. Posebno će biti riječi o umjetnosti i narodnim vjerovanjima vezanim za stećke, dok će se jedan dio serijala odnositi i na razmatranje ovih spomenika u Crnoj Gori.

Lokalni javni emiter Radio Bijelo Polje je zadužen za produkciju serijala koji će osim na radio programu biti dostupan na veb portalima i YouTube kanalima realizatora projekta.

Projekat Poruke iz prošlosti, koji osim radio serijala obuhvata edukativne radionice za mlade, regionalne konkurse i objavljivanje zbirki kratkih priča, likovne izložbe i kulturne manifestacije u Bijelom Polju, Zenici i Lapovu, je finansijski podržao Fond za Zapadni Balkan, kroz program koji se finansira sredstvima Evropske unije.

 

Redakcija Radija Bijelo Polje