Festival ’’Tragovima bosanskog kraljevstva – Poruke iz prošlosti’’ ovog vikenda u Zenici

Muzej grada Zenice organizuje Festival ’’Tragovima bosanskog kraljevstva 2022’’, koji se u petak i subotu održava u Zenici i srednjovjekovnoj tvrđavi Vranduk. Festival se organizuje u sklopu projekta Poruke iz prošlosti, koji je finansirao Fond za Zapadni Balkan, a u saradnji sa partnerima NVO Akademijom društvenih nauka, iz Bijelog Polja i Opštinskom bibliotekom “Slovo”, iz Lapova.

U petak 16. septembra program će se održati u muzeju gdje će sa početkom od 10 časova učenici učestvovati u edukativnoj radionici Mali notar (srednjovjekovni). Od 19 časova je otvaranje izložbe likovnih radova grupe autorica i autora iz regiona pod nazivom ’’Stećak u našim snovima’’, i istoimene izložbe fotografija Dragića Rabrenovića iz Bijelog Polja. Nakon toga će uslijediti izložba lutaka od sunđera ’’Tragovima slovenskih mitoloških bića’’, Tatjane Milivojčević iz Sremske Mitrovice. Na programu od 19:30 časova je promocija knjige ’’Rečnik slovenske mitologije’’, Tamare Lujak iz Beograda.

Program u tvrđavi Vranduk se održava u subotu 17. septembra sa početkom od 11 časova kada će uslijediti obilazak atrakcija ovog kulturno-istorijskog spomenika i radionica o srednjovjekovnoj Bosni. U djelu programa od 12:30 uslijediće otvaranje izložbe ’’Povelje bosanskih vladara i vlastelina (1189-1461)’’, Muzeja bosanskog kraljevstva, na kojoj će govoriti dr Enes Dedić i Adnan Hajrulahović. Koncert srednjovjekovne muzike u izvedbi ansambla Fugato zakazan je za 13 časova. Nakon toga je predviđena promocija zbirke priča grupe autora iz regiona ’’Poruke iz prošlosti’’ i zbirke priča učenika iz Bosne i Hercegovine, Crne Gore i Srbije, pod nazivom ’’Poruke iz prošlosti – junior(ka)’’.  U sklopu književnog dijela programa biće promovisan i partnerski Regionalni festival fantastične književnosti REFESTICON, iz Bijelog Polja i nova zbirka priča Putnik, o čemu će u ime organizatora Radija Bijelo Polje govoriti direktorica dr Andrijana Rabrenović i glavna i odgovorna urednica Tanja Dangubić. 

 

Tokom drugog festivalskog dana predviđeno je održavanje srednjovjekovnih igara i konzumacija autentičnih jela iz tog perioda, a biće organizovan i prevoz za sve zainteresovane građane. Međunarodni projekat koji se realizuje u tri države podržan je kroz Regionalnu grant šemu Fonda za Zapadni Balkan (Western Balkan Fund) i sufinansiran od strane Evropske unije, kroz Instrument za pretpristupnu pomoć (IPA).

 

Redakcija Radija Bijelo Polje