Aktivnosti projekta ,,Znanjem do ravnopravosti“ teku planiranom dinamikom (video)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Logopedski centar ,,Logoškolica“,  u partnerstvu sa računovodstvenom agencijom ,,Cash flow“ realizuje projekat ,,Znanjem do ravnopravnosti“, sa ciljem unapređenje znanja lica sa invaliditetom.

O svim realizovanim i planiranim aktivnostima, u današnjoj emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“, Radija Bijelo Polje, govorila je PR projekta, Dragana Božović.

Ona je kazala da će realizacija projekta doprinijeti povećanju broja zaposlenih osoba sa invaliditetom.

,,Na obuci je osam lica sa invaliditetom sa evidencije Zavoda za zapošljavanje, a obučavaju se za poslove stručnog-pomoćnog saradnika za rad na neurofeedback-u, dvije osobe sa invaliditetom, sa završenom srednjom ili višom školom i poznavanjem rada na računaru. Za poslove administrativnih radnika izabrane su četiri osobe sa invaliditetom sa završenom srednjom ili višom školom i poznavanjem rada na računaru. Za poslove knjigovođe izabrane su dvije osobe sa invaliditetom, takođe sa završenom srednjom ili višom školom i poznavanjem rada na računaru. Angažovana su tri mentora-instiruktora sa iskustvom u planiranim oblastima.  Obuka se vrši u Logopedskom centru ,,Logoškolica“ za dva stručna-pomoćna saradnika za rad na neurofeedback-u. Drugi instruktor vrši obuku za četiri administrativna radnika u Logoškolici i računovodstvenoj agenciji, dok treći instiruktor vrši obuku za knjigovođe u Računovodstvenoj agenciji ,,CASH FLOW“, naglasila je Božović, koja je angažovana i kao mentor na usmjeravanju projektnih aktivnosti.

Dodala je da je Logopedski centar ,,Logoškolica“ nabavio neurofeedback, prvi u Crnoj Gori.

,,Nakon završene tromjesečne obuke biće izvršena analiza učesnika i njihovih stečenih znanja i vještina za konkretna radna mjesta. Od osam OSI, u saradnji sa partnerom napraviće se pojedinačni plan zapošljavanja za pet najboljih učesnika. Oni će biti raspoređeni na radnim mjestima koja odgovaraju njihovim stečenim znanjima i sposobnostima, a koja su prilagođena njihovom invaliditetu“, dodala je Božović u emisiji ,,Osnaživanje i integracija osoba sa invaliditetom“.

Kazala je da će dva lica sa invaliditetom zasnovati radni odnos kod izvođača projekta, i to na  poslovima stručnog-pomoćnog saradnika na neurofeedback-u, i administrativnog radnika.

,,Tri LSI zasnovaće radni odnos kod projektnog partnera, na poslovima: knjigovođe i administrativnog radnika, na period od šest mjeseci.  Nakon realizacije projekta, dvije OSI  će nastaviti rad na period od minimum devet  mjeseci, jedno lice kod kod izvođača projekta a jedno kod partnera na projektu“, zaključila je Božović.

Osvrnula se i na položaj lica sa invaliditetom, i kazala da je u odnosu na prethodnih deset godina, značajno poboljšan.

,,U Bijelom Polju imamo neformalnu koaliciju ,,Savez“  gdje se forsira zaštita prava lica sa invaliditetom, i sa svim lokalnim institucijama imamo dobru saradnju. U odnosu na ostale gradova sa sjevera mi smo veoma napredovali, skoro smo na nivou Podgorice i Nikšića, kada su u pitanju  aktivnosti LSI“, pojasnila je Dragan Božović.

Projekat ,,Znanjem do ravnopravnosti“ podržan je od Zavoda za zapošljavanje Crne Gore – Fonda za profesionalnu rehabilitaciju i zapošljavanje lica sa invaliditetom, putem Grant šeme. 

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević