Krstu Giljenu Nagrada ,,Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godina (VIDEO)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Nagrada ,,Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godina, koja se dodjeljuje u okviru istoimene manifestacije, ove godine pripala je mladom pjesniku iz Nikšića, Krstu Giljenu.

Druga nagrada pripala je Brahimu Kajeviću, dok je treću osvojila Amina Hrnčić.

Mladom pjesniku Krstu Giljenu, Nagradu Ratkovićevih večeri poezije uručila je članica žirija Jovana Bojović, koja je čestitala svim dobitnicima osvojene nagrade.

,,Svi rukopisi koji su poslati na konkurs za mlade pjesnike bili su izuzetno vrijedni pažnje. Ono što je žiri posebno fasciniralo kod poezije Krsta Giljena jeste jedna duboka promišljenost u stvaranju poezije, ali i na neki način, njegov krik koji je zapravo krik svih onih koji su možda drugačiji od ostalih, donekle i Risto Ratković bio je drugačiji u vremenu u kojem je stvarao, i nosio je pečat nekakvog usamljeništva”, istakla je Bojović, obrazlažući odluku žirija.

Poezija Krsta Giljena, prema riječima Bojović, može se smatrati kao divlji cvijet pored puta, koji je zapravo iznikao.

,,Nadam se da će i Krsto budućih godina nastaviti da stvara poeziju. Ja sam prije par godina dobila nagradu za mlade pjesnike, i to mi je jedan od najvažnijih momenata u stvaralaštvu. Nagrada za mlade pjesnike jeste najznačajnija, i podstrek je mladima koji se bave pisanjem. Ova nagrada će biti samo slovo na papiru, a Krstu će značiti da dalje radi i razvija se, I vjerujem da  će nam Krsto i budućih godina dolaziti ovdje kao afirmisani pjesnik”, zaključila je Bojović.

Giljen je kazao da mu prva nagrada veoma znači, ali i naglasio da je ovo prvi konkurs na koji je poslao zbirku.

,,Drago mi je što smo danas svi tu zajedno, ja sam jako uzbuđen zbog nagrade. Neke moje pjesme danas su prvi put predstavljene, i drago mi je što smo učestvovali zajedno u svemu ovome. Ovim putem zahvaljujem organizatorima Ratkovićevih večeri poezije na ovoj divnoj manifestaciji, ali i žiriju koji je prepoznao moj rad”, istakao je Giljen.

Giljen se od malena bavi raznim oblicima pisane riječi, a poeziju doživljava kao medijum bezgranične slobode i uzajamnog ranjavanja. Studira dramsku režiju na Fakultetu dramskih umjetnosti na Cetinju. Njegova prva zbirka poezija nastala je kroz njega i za njega.

Treću nagradu za mlade pjesnike do 27 godina osvojila je Amina Hrnčić, koja je kazala da joj je drago zbog nagrade.,,Ovom prilikom zahvaljujem organizatorima Ratkovićevih večeri poezije. Ovo je posljednja prilika da sam ja mogla da učestvujem ovdje, na ovaj način, i zapravo divno je ovako provesti svoj rođendan”, istakla je Hrnčić, koja je čitala stihove iz svoje pjesme ,,Samoodrživa pjesma”.

Treću nagradu ,,Ratkovićevih večeri poezije” za pjesnike do 27 godini Amini je uručio član žirija Radoman Čečović.

Amina je objavila dvije zbirke poezije ,,Oktava”, i ,,Put u Agape”. Pjesme su joj prevedene i objavljene na francuskom, italijanskom, njemačkom, engleskom i makedonskom jeziku. Završila je Farmaceutski fakultet u Sarajevu. Živi i radi u Novom Sadu.

Drugoplasirani Kajević, nije bio u prilici da prisustvuje dodjeli nagrade. 

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić