Održane javne konsultacije u vezi projekta „Uređenje lijeve obale rijeke Lim na potezu od Vatrogasnog doma do Ulice Limske u Bijelom Polju“

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO

Javne konsultacije povodom predstavljanja dokumenata „Izvještaj o provjeri usaglašenosti projekta sa zahtjevima Svjetske banke“ (RRA) i „Plan upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima“ (ESMMP), održane su danas u sali skupštine Opštine Bijelo Polje.

Konsultacije su održane povodom realizacije projekta „Uređenje lijeve obale rijeke Lim na potezu od Vatrogasnog doma do Ulice Limske u Bijelom Polju“. Realizacijom ovog projekta u Bijelom Polju, Beranama, Gusinju i Plavu biće riješeni problemi uzrokovani poplavama, a od trajnog gubitka biće zaštićena  životna sredina i imovina građana, a posebno poljoprivredno zemljište od trajnog gubitka.

Danas su predstavljeni „Izvještaj o provjeri usaglašenosti projekta sa zahtjevima Svjetske banke“ (RRA) i „Plan upravljanja životnom sredinom i socijalnim pitanjima“ (ESMMP), sa ciljem da se sva lica na koje projekat ima, ili može imati uticaj, informišu o realizaciji samog projekta i da im se kroz davanje komentara, sugestija ili žalbi, omogući učestvovanje u realizaciji.

Generalni direktor Direktorata za vodoprivredu Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, Željko Furtula, kazao je da je ovaj projekat od velikog značaja za Crnu Goru.

,,Svakako, od velikog značaja je i za opštine koje su u slivnom području Grnčara i Lima. Malo se i kasnilo sa projektom, iz opravdanih razloga. Ono što je pozitivno, a vezano za  projekat, jeste da smo  već raspisali tender, a krajnji rok za prijavu za Bijelo Polje je 28. septembar“, naveo je Furtula.

Građevinski inženjer za podršku projektu, Zdenka Ivanović, predstavila je danas projektno rješenje koje je predmet tendera, a koje će, prema njenim riječima, doprinijeti ljepšem izgledu Bijelog Polja.

,,To će zaista biti jedan ukras i dragulj na samoj obali. Predmetna dionica projekta duga je 612 metara, i nalazi se između dva mosta, od ulice Limske do Vatrogasnog doma. Imamo pritoku rijeku Lješnicu, i njeno samo ušče će biti predmet regulacije, kako bi se sastavilo i povezalo ušće sa Limom. Urađena je projektna dokumentacija za realizaciju projekta, a uslov za to bila je dokumentacija koju posjeduje Oppština Bijelo Polje, tako da su stvoreni uslovi za preduzimanje određenih aktivnosti“, navela je Ivanović.

Dodala je da ima još dodatnih radova, koje je potrebno izmjestiti u toku izvođenja.

,,Potrebno je adaptirati ispust postojeće kanalizacije, kako bi  se uklopio u konačno rješenje nasipa. Projektom je dato rješenje zaštite postojećeg kolektora ispod rijeke Lješnice. To su sve radovi koji su sastavni dio projekta“, zaključila je.

 

Autorka: Eldina Bećirović

Foto i video: Vladimir Jelić