Turski pisac Ahmet Murat na 52. Ratkovićevim večerima poezije

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Stvaralaštvo turskog pisca Ahmeta Murata predstavljeno je danas ljubiteljima poezije, u okviru programa ,,Kafa sa piscem“, na 52. Ratkovićevim večerima poezije.

Razgovor sa istaknutim stvaraocem vodio je pomoćnik direktora JU ,,Ratkovićeve večeri poezije“, Dragić Rabrenović, koji je kazao da su počastvovani dolaskom ovog književnika.

,,Ovo je jedna od jedinstvenih prilika, jer, iako smo geografski udaljeni, danas smo mogli čuti na koji način se stvara u Turskoj, na koji način se pisci odnose prema književnosti, poeziji ili prozi. Veoma je značajan dolazak Ahmeta Murata jer je on književnik je i profesor na fakultetu, istraživač teologoije, religije i sufizma. Voditelj je i urednik na turskoj televiziji koja nosi naziv ,,Književni razgovori“, gdje dolaze književnici iz Turske, i koja je dobila godišnju nagrade države Turske“, istakao je Rabrenović.

Pisac Ahmet Murat, predstavljajući svoja djela i govoreći o temama kojima se najčešće bavi, kazao je da je poezija u Turskoj uvijek aktivna.

,,Moja poezija veže se za avangardnu poeziju, a pored avangardne pišem i bavim se sufizmom. Teme većine pisaca koji se bave pisanjem romana u Turskoj zapravo su društvene zajednice, i dešavanja unutar nje. U Turskoj, dosta novih pisaca romana su žene, i sama ta činjenica da su žene autori romana dovodi do toga da su one u sklopu svoje društevne zajednice uključene u taj stvarni život. Ti romani postaju popoularni i dolaze do svoje publike“, naglasio je Murat.

Ispričao je da u svojoj posljednjoj obvjavljenoj knjizi pokušava da opiše život čovjeka u gradu.

,,Nama je cilj da pisanu živu riječ u očima svih građana i ljudi uveličamo i podignemo na veći nivo“, istakao je.

Čast mu je, kaže, biti na Ratkovićevim večerima poezije.

,,Prvo sam pokušavao da nađem poeziju Rista Ratkovića na internetu, i to na engleskom, to nijesam uspio, ali su mi kolege objasile da je to poezija koja je ovdje nastajala pedesetih godina, i što mi je bilo veoma interesantno u tom istom periodu takva vrsta poezije bila je u nastanku i u Turskoj, to mi je bilo interesantno i to nas na neki način povezuje“, dodao je Murat.

U nastavku programa 52. Ratkovićevih večeri poezije održan je ,,Poetski intermeco", a poeziju Pavla Goranovića kazivali su Žana Gardašević, Petar Novaković i Vladimir Savićević. U okviru programa ,,Tumačenje poezije", sva tri dana koliko i traje ovogodišnja manifestacija održavaju se književne radionice sa srednjoškolce, koje vodi bosansko-hercegovački pisac, Nedžad Ibrahimović.

 

Autorka i foto: Eldina Bećirović