Pjesme o ljubavi, životu, zavičaju i otadžbini obilježile drugo međunarodno pjesničko veče

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Međunarodno pjesničko veče „Eno ga, po moru teče Lim“, u okviru kojeg se stihovima predstavilo sedam pjesnika iz Crne Gore i regiona, održano je i večeras u okviru 52. Ratkovićevih večeri poezije.

Pjesme o ljubavi, životu, zavičaju, otadžbini, ali i one u ispodvjednom tonu, čule su se i večeras u Kući Rista Ratkovića, a publika je svaku od njih nagradila aplauzom.

Pjesničko veče otvorila je Darja Vučićević, koja je istakla da je ponosna što njeno rodno Bijelo Polje poštuje i njeguje kulturu i umjetnost.

“Bijelo Polje je moj rodni grad, ovdje pripadam i uvijek se radujem ponovnom dolasku. Posebno sam srećna što među publikom vidim i neka nova lica, jer Bijelo Polje je takvo podneblje da gotovo svakodnevno iznjedri po jednog stvaraoca, pa se nadam da će i ti mladi ljudi nastaviti putem poezije i umejtnosti uopšte”,kazala je Vučićević.

Ona je kazivala stihove iz svoje prve zbirke “Kišobran”, ali i pjesme iz najnovije knjige pjesama.

“Iskreno se nadam da sam opravdala očekivanja mojih Bjelopoljaca, jer zaista nije lako govoriti pred ovako sjajnom publikom, koja je jako kritična i koja umije da prepozna kvalitet”, dodala je Vučićević, koja se inače bavi i ilustracijom.

Ranko Mićanović iz Plužina po prvi put se predstavio u Bijelom Polju, a kako je kazao za Radio Bijelo Polje, veliko mu je zadovoljstvo što je dobio priliku da učestvuje na ovako značajnoj manifetsaciji, koja traje više od pet decenija.

“Moja poezija odiše ljubavlju prema zavičaju i otadžbini, pa se nadam da je publika uživala koliko i ja. Inače, u poslednje vrijeme njegujem vezani stih, pa sam se njime i predstavio Bjelopoljcima, a pročitao sam i neke pjesme iz straijeg rukopisa, objavljenog 2017. godine”, rekao je Mićanović.

Svoje pjesme iz prve zbirke poezije “Ozbiljni razgovori” večeras je kazivala i poetesa iz Bosne i Hercegovine, Umihana Kriličević Omerović.

“Za mene kao pjesnikinju koja ima prvu objavljenu knjigu poezije izuzetna je čast i zadovoljstvo učestvovati na ovakvoj manifestaciji”, istakla je Kriličević Omerović.

Za nju je, kako je kazala, poezije način samoidentifkacije, liječenja, nošenja sa svakodnevnicom,  najbolji način da izrazimo svoje emocije.

“Iako je ponekad i teško ogoliti se pred drugima kroz poeziju, kada naiđemo na pozitivne reakcije i čujemo da se neko pronašao u našem stihu i pjesmi, onda je to pravo zadovoljstvo za svakog pjesnika i pjesnikinju. Zato se iskreno i nadam se da je i večeras neko prepoznao sebe u mojim stihovima”, kazala je poetesa iz Bosne i Hercegovine.

Stihove je u okviru međunarodne pjesničke večeri „Eno ga, po moru teče Lim“ večeras kazivao i Zvonko Karanović iz Beograda.

“Već treći put sam ovdje i uvijek se rado vraćam. Ovaj festival karakteriše jako dobar program, raznovrstan, međunarodni, sjajno gostroprimstvo I nadam se da ću opet doći, jer je ovo ujedno i prilika da sretnem neke kolge iz regiona, pa se i osjeća ta prijateljska atmosfera”, rekao je pjesnik iz Beograda.

Govoreći o svom stvaralačkom radu, Karanović je istakao da se on može podijeliti u tri perioda.

“Mojih prvih šest zbirki karakterisala je otvorenost prema svijetu, grad, ulice, urabnitet, ostavljene ljubavi, dok su moj drugi stvaralački period obilježila tri romana. Kada sam se  poslije toga vratio poeziji počeo sam da eksperimentišem sa pjesmama u prozi i objavio još četiri zbirke koje su hermetičnije I traže pažljivog čitaoca. Ipak, večeras sam odlučio da govorim stihove iz tog ranijeg perioda, to je neka vrsta ispovjedne poezije sa elementima rokenrola i urbanog života”, kazao je Karanović.

Na pjesničkoj večeri predstavili su se i Kemal Mujičić Artnam i Ivica Prtenjača iz Hrvatske, kao i Dragan Jovanović Danilov iz Srbije.

Autorka: Sanja Dulović

Foto: Vladimir Jelić