Smolović u Briselu: Potreban nam je direktniji kontakt EU i lokalnih samouprava

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Iz Bijelog Polja godišnje migrira ili emigrira preko 600 mladih, što je preko 1 % ukupnog broja stanovnika, te je zato potrebno mladim ljudima obezbijediti stabilan posao, kako bi se zaustavio trend odlazaka, kazao je predsjednik Smolović na 17. sjednici Zajedničkog savjetodavnog odbora (ZSO) između Komiteta regiona EU i Zajednice Opština Crne Gore, koja se održava u Briselu.

„Mi smo ono što je bilo do nas uradili, napravili zakonske reforme, dobili Business friendly sertifikat, ukinuli administrativne barijere, formirali šest biznis zona. Ali za dolazak investotora potrebna je infrastruktura za koju nemamo novca. Zato su nam potrebni jači fondovi usmjereni na razvoj lokalne infrastrukture, puteva, snabdijevanja vodom, električnom energijom i internetom. Treba nam direktniji kontakt EU I lokalnog nivoa“, kazao je predsjednik Opštine Bijelo Polje.

Naime, danas se održava sedmi Dan proširenja, događaj posvećen podizanju svijesti o lokalnoj i regionalnoj dimenziji procesa proširenja, tokom kojeg se razmjenjuju iskustva i dobre prakse o tome kako uključiti lokalne i regionalne vlasti u politiku proširenja EU.

Glavna tema svih zajedničkih savjetodavnih odbora i radnih grupa između Komiteta regiona i zemalja kandidata i potencijalnih kandidata su mladi i njihovo učešće i angažovanje na lokalnom nivou.

Izvor i foto: zvanična FB stranica Opštine Bijelo Polje