Izložba Teodore Stojanović "Novi svet" otvorena u Centru za kulturu

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

U bjelopoljskoj galeriji Centra za kulturu “Vojislav Bulatović- Strunjo” otvorena je izložba “Novi svet”, na kojoj je predstavljeno oko 20 eksponata akademske slikarke iz Beograda, Teodore Stojanović.

Iako autorka nije prisustvovala izložbi, njene radove prisutnima je predstavio umjetnički direktor Centra za kulturu Dražen Konatar.

“Kao na slikama njenog mentora Vladimira Veličkovića, na kojima tijela i prostori mapiraju različite oblike neukroćene agresije kao jednog od ključnih ljudskih nagona od najranijih ostvarenja, ovo slikarstvo je na strani tanatosa i svojim sadržajnim kontinuitetom svjedoči o neuništivosti destruktivnih ljudskih poriva, i smrti kao njihovog konačnog ishodišta”, kazao je Konatar.

Konatar je pročitao i osvrt umjetnice o svojim radovima:

 “Početak kraja ili novi početak. Smrt je život a život je smrt. Smrt i život se sustižu u krugu, početak kruga je ujedno njegov kraj, tačke se spajaju. Pitanja života, smrti, postojanja, svrhe su nešto o čemu pričam kroz slike. One su proizvod unutrašnjih doživljaja koji proizilaze iz osećaja i analize stvarnosti. Novi svet je put u propast. Ta propast bi se mogla odložiti  kad bi ljudi bili manje povodljivi i čuvali svoje JA, koje u novom svetu postaje nešto univerzalno. Identitet se gubi sve više. Pojedinac postaje dio mase, njegovi stavovi su usvojeni stavovi većine. Čovek je poslušni rob sistema, a da toga nije ni svjestan''.

Teodora Stojanović  je rođena u Beogradu 12.07.1981. Završila je Akademiju lijepih umjetnosti kod profesora Dušana Otaševića, a potom  na istoj akademiji i specijalističke studije u klasi profesora, akademika Vladimira Veličkovića. Osim slikarstva, magistar je filozofije, koju je završila na Filozofskom fakultetu u Beogradu. Izlagala je u zemlji i inostranstvu. Osvojila više međunarodnih nagrada za slikarstvo na takmičenjima u Italiji, Španiji, Južnoj Koreji, Tajvanu, Americi. Član je Icaf-a, Ulus-a i Ulupuds-a.

 

 Tekst i foto :Vanja Šabanović