Travančić:" Srećna sam što je moja knjiga o Crnoj Gori prvo objavljena u Crnoj Gori"

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Večeras je u Kući Rista Ratkovića promovisana zbirka poezije  “Veo nad rijekom C” bosanskohercegovačke spisateljice Melide Travančić.

Govoreći o poeziji Melide Travančić, Nađa Duraković je kazala da je riječ je o putopisnoj poeziji te da istinitost u njoj autorka gradi poetskim modulacijama koje, kako je navela, „kontrapunktiraju crnogorsku pitominu i divljinu, rezoniranu okularom uz sve prisutnost ljubavi, ali i bjekstva od nje“.

„Stilski pojačivači ovoj poeziji nijesu potrebni, ona je u štimungu prividne pritajenosti,stišanosti, kažem prividne, jer je sva u ekspresiji pulsiranja“ navela je Duraković i pojašnjavajući šta se krije iza lekseme veo u naslovu zbirke .

„Iza pramenova magle, oblaka ili tanke tkanine izranja poezija koja u značenjskom naponu daje prvenstvo mislima, a koje imaju potrebu da nađu put do smisla i objesne baš sve, čak i onda kada bi duši možda moglo biti ljekovitije nedomisliti“ istakla je Duraković.

Govoreći o poeziji Travančić doktor književnih nauka iz Travnika, Dženan Kos je kazao da je knjiga “Veo nad rijekom C” objavljena u vremenu globalnih poremećaja uzrokovanim smrtonosnim virusom, kafkijanskim zasnovanim socijalnim ograničavanjima i vremenu udaljavanja ljudi.

„Zato se ovih četrdeset poetskih putopisa o kulturi Crne Gore , protkanih snažnim impresijama, sjećanjima, ali i ironičnim, satiričnim, pa i grotesknim ljubavnim meditacijama začetim upravo u onim najintimnijim užicima u ljepotama putovanja i ljepotama življenja, propušta kroz osobitu ekspresiju unutrašnjih pulsiranja pjesničkog , lirskog ja, pri čemu lično iskustvo ljubavi putuje od metafizičkih nemira do sudbinske ukletosti neukrotive prirode osobitog umjetničkog genija“ kazao je Kos.

Pričajući o svojim putovanjima na kojima su i nastale pjesme koje sadrži ova zbirka, Travančić je naglasila da je srećna što je knjiga o Crnoj Gori objavljena u Crnoj Gori u izdanju Ratkovićevih večeri poezije, zbog tradicije , govora o poezijii, zbog samog poetskog festivala koji je prepoznat u regionu pa i šire. Ona je dodala da se naslov knjige u stvari odnosi na rijeku Crnojevića, koju je kako je kazala , doživjela kao mitsko mjesto Crne Gore.

„Moja fascinacija Crnom Gorom, nije čudna , jer mi stranci kada dođemo kod vas oduševimo se gostoprimstvom i ljudima, znamenitostima i istorijom. Prvi put sam došla na Cetinje prije dvije godine i tamo sam počela pisati pjesme o svemu onome što sam vidjela i što sam doživjela i u komunikaciji sa ljudima, pjesnicima, pisala o istoriji i svemu što me je oduševilo u tom gradu, pa kasnije i cijeloj Crnoj Gori“ istakla je Travančić napominjući da je jedna pjesma posvećena i Ristu Ratkoviću.  

 

 

Tekst i foto: Vanja Šabanović