Marija Božović: „Tradicionalni zvuk bojamo u neke nove note da bi uspjeli da sačuvamo našu kulturnu baštinu“ (audio)

BEZ SAGLASNOSTI REDAKCIJE ZABRANJENO JE PREUZIMANJE SADRŽAJA SA WEB PORTALA RADIJA BIJELO POLJE

Crnogorska muzičarka Marija Božović je sa svojim bendom do sada objavila tri crnogorske pjesme u džez stilu u okviru projekta “Tradicija obojena džezom“. Projekat obuhvata oko 25 pjesama, 15 iz Crne Gore i deset pjesama iz Sjeverne Makedonije, Srbije, BiH, i Hrvatske.

Ova svestrana umjetnica je tokom svoje karijere često mijenjala muzičke žanrove i to uspješno, pa smo je tako slušali u pop, R’N’B fank, hip-hop stilu, ali kako je kazala, njena najveća ljubav je upravo džez.

„Tradicija obojena džezom“ zatvoriće krug kada je moj rad u pitanju“ kazala je Božović u emisiji „Vrijeme je za džez“ radija Bijelo Polje.

Božovioć je istakla da je ideja da taj žanr ukombinuje sa crnogorskim izvornim pjesama došla prilikom gostovanja u jednoj televizijskoj emisiji.

„U emisiji je bilo još bendova, a nama je kao domaći zadatak bilo da izvedemo u našem maniru crnogorske pjesme. Tada smo napravili obradu „Čobanine lijepa đevojko“ i ta pjesma nam je dozvolila da potpuno zadžeziramo i odemo u jedan sfing i samim tim nam otvorio vrata i počele su da se pale lampice da bi to moglo da bude nešto što moj bend i ja možemo da uradimo, da uživamo u tome, ali i da neke stare, lijepe pjesme možda na ovaj način približimo mlađim generacijama. Dakle, tradicionalni zvuk bojamo u neke nove note da bi uspjeli da sačuvamo našu kulturnu baštinu“ ispričala je Božović.

Ona je istakla da je veliki izazov otpočeti projekat u kome je, kako je kazala, utkano kulturno nasleđe naše zemlje te da su ipak kroz stare melodije išli „gdje nas je srce vodilo“.

„Veoma je zahtjevno i odgovorno baviti se ovakvom vrstom rada, jer u pitanju je naše kulturno nasleđe. Čovjek mora vrlo ozbiljno da pristupi cijeloj priči, a da u isto vrijeme sebi da prostora da se „poigra“. Tanka je granica koja može da odvede u nešto što nije prihvatljivo, ali sa druge strane, muzika nam dozvoljava jednu veliku slobodu, bar je ja tako doživljavam i živim, da ne bi trebalo da postoje pravila u izrazu“ istakla je Božović.

Ona je istakla da će sa svojim  bendom otvoriti „ Petrovac džez festival“ prvog septembra i dodala da generalno  džez muzičari osim festivala i nemaju puno prilika da pokažu i predstave svoj rad.

„Festivali su puno pomogli i meni i mojoj karijeri jer nekada nema dovoljno novca da se naprave spotovi. Osim toga festivali su takođe i lijepa prilika da se naprave kontakti sa ljudima iz inostranstva, jer može da se pruža prilika da se naš izvorni zvuk može predstaviti i van granica naše zemlje“ kazala je Božović.

 

AUDIO SNIMAK EMISIJE

 

Tekst: Vanja Šabanović

Foto: privatna arhiva

Audio obrada i montaža: Sanida Kajević

This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.